Δημόσιοι υπάλληλοι: Πώς θα κατανέμεται το μπόνους παραγωγικότητας
Μπόνους παραγωγικότητας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσίους υπαλλήλους
Ανακοινώθηκε σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, στο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ενίσχυση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων με ένα «μπόνους παραγωγικότητας» και έναν μόνιμο μηχανισμό επιτήρησης και εφαρμογής της διαδικασίας.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων περνάει στην επόμενη φάση και ανοίγει σε όλο το Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων που ισχύουν από 1/1/2024.
Πώς θα υπολογίζεται
Το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο θα συνδέεται με συγκεκριμένη στοχοθεσία και αξιολόγηση των υπαλλήλων του κράτους.
Στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι από το σύνολο των στόχων που θα έχουν τεθεί καθώς και οι αρμόδιες οργανικές μονάδες για την υλοποίησή τους και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης (key performance indicators – KPIs) για κάθε στόχο.
Η εν λόγω διαδικασία παραπέμπει ευθέως σε συστήματα ανταμοιβής εργαζόμενων που ισχύουν και εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Αφού ολοκληρωθεί το έτος, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτευχθήκαν.
Στη συνέχεια θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους Προϊσταμένους τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μπόνους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου, ανά έτος, ενώ για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το μπόνους, θα προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματικών ανταμοιβών.
Ο ρόλος του «Manager»
Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς, ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο, αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου.
Με αυτό τον τρόπο γίνεται αναβάθμιση των ρόλων του προϊσταμένων, οι οποίοι γίνονται managers και αποκτούν εφόδια και πόρους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το bonus παραγωγικότητας έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως π.χ. οι υπάλληλοι που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ) ή οι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0.».