Αβεβαιότητα Λαγκάρντ για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων: «Ακόμη είμαστε σε περιοριστική πολιτική»

Το σχόλιο της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την απόφαση – σταθμό για μείωση των επιτοκίων έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια.

Αβεβαιότητα Λαγκάρντ για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων: «Ακόμη είμαστε σε περιοριστική πολιτική»
AP.
2'

Για πρώτη φορά μετά το 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4%, με την Κριστίν Λαγκάρντ να εμφανίζεται ικανοποιημένη από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος από το 10,4% τον Δεκέμβριο του 2022 έχει υποχωρήσει στο 2,6%.

Όμως, «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενη στην αναθεωρημένη –προς τα πάνω– πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα μείνει πάνω από το 2% και το 2025, ενώ, τόνισε ότι η πορεία του αποπληθωρισμού και της νομισματικής χαλάρωσης «θα έχει αναταράξεις».

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποσαφήνισε ότι «εξακολουθούμε να είμαστε σε περιοριστική πολιτική και στην ουσία –σε πραγματικές τιμές– τα επίπεδα των επιτοκίων τώρα είναι πιο περιοριστικά απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο».

Σε ερώτηση εάν αυτή είναι η αρχή μίας σειράς επιτοκιακών μειώσεων, υπογράμμισε ότι είναι πολύ αβέβαιος ο ρυθμός και ο χρόνος στην πορεία (της νομισματικής χαλάρωσης). Επίσης, επανέλαβε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα νέα δεδομένα για την οικονομία της Ευρωζώνης και αποκάλυψε ότι η απόφαση για μείωση επιτοκίων ήταν ομόφωνη, με εξαίρεση έναν κεντρικό τραπεζίτη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αύξηση των μισθών, που αναμένεται να παρουσιάσει διακυμάνσεις το επόμενο διάστημα, ενώ, επανέλαβε ότι τα τρία βασικά κριτήρια για τις αποφάσεις της Τράπεζας είναι το outlook του πληθωρισμού, ο δομικός δείκτης και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή