Αναμόρφωση στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών – Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Εξετάζονται οι αυξήσεις στο τεκμαρτό εισόδημα λόγω μισθοδοσίας και υψηλού τζίρου
Αναμόρφωση στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών – Ποιες αλλαγές εξετάζονται
2'

Σε «διορθώσεις» στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2025, χωρίς να αλλάξει τον βασικό μηχανισμό προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, προσανατολίζεται να κινηθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι σε επιμέρους σημεία των διατάξεων για τα τεκμήρια φορολόγησης των 735.000 αυτοαπασχολούμενων που δεν θα αλλοιώνουν τον κορμό του ισχύοντος νόμου αλλά θα περιορίζουν κάποιες ακραίες στρεβλώσεις και αδικίες που θα διαπιστωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές θα ληφθούν αφού ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις και αξιολογηθούν τα αποτελέσματα για να διαπιστωθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι αλλαγές θα εστιαστούν στην προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας, η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά για τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και συμβάλλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς και στην προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ύψους του ετήσιου τζίρου κάθε επιχείρησης.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επιβάρυνση που θα προκύψει από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Επίσης, έχει ήδη αποφασιστεί η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέτρο που θα ισχύσει από το επόμενο φορολογικό έτος και θα εξασφαλίσει μείωση φόρου κατά 300 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες, είτε φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια είτε όχι.

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες, παρά τα υψηλά εκκαθαριστικά, αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα, είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορούν να ζητήσουν έλεγχο, παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά, καθώς και για δαπάνες ασφάλισης, ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή