Εξαήμερη εργασία: Αλλαγές σε ωράρια και αμοιβές φέρνει η εφαρμογή του μέτρου
Αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου της εξαήμερης εργασίας από 1ης Ιουλίου για εργαζόμενους σε μεταποίηση - βιομηχανία
Αλλαγές στην καθημερινότητα εργαζομένων κι επιχειρήσεων επιφέρει η εξαήμερη εργασία, που αρχίζει να εφαρμόζεται ως μέτρο σε επιχειρήσεις, που έχουν συνεχή λειτουργία με βάρδιες κατά τη διάρκεια του 24ώρου.
Ο νόμος 5053/2023, που συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των εργατικών σωματείων, με τα άρθρα 25 και 26 επιχειρεί να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες σε προσωπικό κυρίως στη βιομηχανία σε περιόδους αιχμής. Δεν αφορά όλους τους εργοδότες ούτε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Έτσι, η πρόβλεψη του νομοθέτη είναι η εφαρμογή του μέτρου να γίνεται μόνο σε κλάδους της βιομηχανίας και της μεταποίησης που μπορούν να λειτουργούν θεωρητικά συνεχώς, δηλαδή υπάρχουν διαρκώς μονάδες σε λειτουργία.
Στο μέτρο δεν περιλαμβάνονται οι τουριστικές επιχειρήσεις ούτε ο κλάδος της εστίασης. Επιπλέον, το μέτρο της εξαήμερης εργασίας δεν αφορά ούτε εργαζόμενους του Δημοσίου ή του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, που εργάζονται με βάρδιες, π.χ. δημοσιογράφοι, λιμενικοί, στρατιωτικοί κ.ά.
Η εξαήμερη εργασία στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη
Το μέτρο για την εξαήμερη εργασία αρχίζει από την 1η Ιουλίου που τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και κυρίως η σύνδεσή της με το σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν ειδικότητες που είναι εκτός ψηφιακής εργασίας και στο δημόσιο.
Το θέμα της εξαήμερης εργασίας είναι ουσιαστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και για τον σκοπό αυτό πρέπει να δηλώσει τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Για 6η μέρα προβλέπεται προσαύξηση ημερομισθίου 40%. Απαγορεύονται οι υπερωρίες και η εργασία δεν μπορεί να υπερβεί το οκτάωρο. Αν ο εργαζόμενος εργαστεί ως 6η μέρα την Κυριακή θα παίρνει προσαύξηση 75% συν το 40%, δηλαδή προσαύξηση αμοιβής κατά 115%.