«Παγίδα» τεκμηρίων και στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις - Τι να προσέξετε

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η διαδικασία πλήρους προσυμπλήρωσης και αυτοματοποίησης της υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Στην αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση 1.300.000 πλήρως προσυμπληρωμένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων φυσικών προσώπων θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ στις 2 Ιουλίου, εφόσον, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι φορολογούμενοι δεν θα τις έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν θα έχουν κάνει τροποποιήσεις ή δεν θα έχουν προσθέσει δεδομένα στις δηλώσεις μέχρι την 1η Ιουλίου.

Η διαδικασία πλήρους προσυμπλήρωσης και αυτοματοποίησης της υποβολής της φορολογικής δήλωσης εφαρμόζεται φέτος στις περιπτώσεις των μισθωτών και των συνταξιουχων χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές ή με εισοδήματα και από τόκους καταθέσεων καθώς επίσης και στις περιπτώσεις των φορολογουμένων που δεν έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, ακίνητα και κινητές αξίες, παρά μόνο από τόκους καταθέσεων.

Προεκκαθάριση

Οι δηλώσεις των φορολογουμένων αυτών έχουν ήδη προσυμπληρωθεί από την Α.Α.Δ.Ε. με τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία για την υποβολή τους και είναι έτοιμες για οριστική υποβολή και εκκαθάριση. Μάλιστα, η Α.Α.Δ.Ε. έχει αναρτήσει στους λογαριασμούς των φορολογουμένων αυτών στο σύστημα TAXISnet συνοπτικά σημειώματα προεκκαθάρισης που αναγράφουν, σε κάθε περίπτωση, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αν η δήλωση υποβληθεί ως έχει ή αφεθεί για αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση από την Α.Α.Δ.Ε. στις 2 Ιουλίου.

Το γεγονός όμως ότι η όλη διαδικασία της συμπλήρωσης των δηλώσεων αυτών έχει γίνει προκαταβολικά από την Α.Α.Δ.Ε. – οπότε οι δηλώσεις αυτές είναι έτοιμες για υποβολή – δεν πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, διότι υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα της εκκαθάρισής τους να τούς εκπλήξει δυσάρεστα. Κι αυτό διότι, σε πολλές από τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών, υπάρχει πιθανότητα το τελικό ποσό του φόρου εισοδήματος να έχει υπολογιστεί όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημα αλλά με βάση ένα πολύ πιο υψηλό ποσό εισοδήματος, το οποίο θα έχει προκύψει εξαιτίας της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Διπλή παγίδα

Η νέα διαδικασία πλήρους προσυμπλήρωσης και αυτοματοποίησης της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που εφαρμόζει φέτος για τους φορολογούμενους αυτούς η ΑΑΔΕ κρύβει διπλή παγίδα. Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι αυτοί δεν ελέγξουν εξονυχιστικά τις δηλώσεις τους και αφήσουν να περάσει η προθεσμία αυτόματης υποβολής τους και εκκαθάρισής τους από την ΑΑΔΕ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με:

  • Πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση η οποία θα έχει προκύψει λόγω του προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο υψηλότερο από το εμφανιζόμενο ως δηλωθέν.
  • Απώλεια κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, καθώς τα πολύ πιο υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα που θα έχουν προσδιοριστεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μπορεί να ξεπεράσουν τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών, με συνέπεια οι φορολογούμενοι να χάσουν το δικαίωμα να εισπράξουν τα εν λόγω ποσά. Η δεύτερη αυτή συνέπεια είναι πιο σοβαρή, πιο σημαντική και μη εύκολα ανιχνεύσιμη.

Ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι αυτοί δεν πρέπει ούτε να βιαστούν να υποβάλουν άμεσα τις δηλώσεις τους πατώντας μόνο το κουμπί «Υποβολή», αλλά ούτε και να τις αφήσουν χωρίς έλεγχο για να τις υποβάλει αυτόματα η ΑΑΔΕ.

Αμυνες…

Θα πρέπει, αντιθέτως, οι φορολογούμενοι αυτοί να προβούν στις εξής κινήσεις:

  • Πρώτα να εισέλθουν στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet, να δουν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους και τα συνοπτικά σημειώματα προεκκαθάρισης και να ελέγξουν, με τη βοήθεια των λογιστών τους, εάν προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του δηλωθέντος.
  • Εφόσον διαπιστώσουν ότι όντως έχει προκύψει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του δηλωθέντος και ότι εξαιτίας αυτού αφενός καλούνται να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο φόρο εισοδήματος αφετέρου κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα, πρέπει να κοιτάξουν να καλύψουν την επιπλέον διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος, αναγράφοντας στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης κάποιο ποσό ανάλωσης κεφαλαίου προερχόμενου από εισοδήματα παρελθόντων ετών ή, στους κωδικούς 787-788 του πίνακα 6 της δήλωσης, κάποιο χρηματικό ποσό δανείου, δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς, κέρδους από τυχερό παίγνιο, εφάπαξ αποζημίωσης κ.λπ. που έλαβαν το 2023.