Επιστρέφει στο 24% ο ΦΠΑ του σερβιριζόμενου καφέ - Στο 13% το delivery και το take away

Έρχονται αυξήσεις στον καφέ που σερβίρεται στις καφετέριες - Στο 13% παραμένουν και τα κόμιστρα των ταξί
Επιστρέφει στο 24% ο ΦΠΑ του σερβιριζόμενου καφέ - Στο 13% το delivery και το take away
Unsplash
3'

Καφές και μη αλκοολούχα ποτά (κακάο, τσάι, χυμοί κ.α) θα έχουν από σήμερα (1/7) συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Ο φόρος στα εν λόγω ροφήματα μονιμοποιείται στο 13% μόνο όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι (take away και delivery). Την ίδια ώρα, στον ίδιο συντελεστή του 13% παραμένουν και τα κόμιστρα των ταξί.

Έπειτα λοιπόν, από την επαναφορά του καφέ στο ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να έρθουν αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες.

Στο ράλι της ακρίβειας όμως τρέχει η τιμή του καφέ και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica.

Συνεπώς, η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να αποφασίζει αν θα «περάσει» στη λιανική τιμή την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% (οδηγεί σε πρόσθετη αύξηση 0,11%) ή αν θα την απορροφήσει.

  • Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, επισημαίνουν τον κίνδυνο περιορισμού της κατανάλωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, και ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν οι δύο διαφορετικές «ταχύτητες» στον ΦΠΑ για τον καφέ.

Η τιμή του καφέ στην καφετέρια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα. Επίσης ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το νέο καθεστώς ΦΠΑ στον καφέ

Εν όψει της εφαρμογής του νέου καθεστώτος με τον ΦΠΑ στον καφέ η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχει διευκρινίσεις προκειμένου να αποφευχθεί νέα αναστάτωση στην αγορά. Ειδικότερα:

  • Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.
  • Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή