Τουριστική εκπαίδευση: Περιθώριο ως τον Σεπτέμβριο 2024 σπουδαστών για την πρακτική άσκηση

Τι περιλαμβάνει η απόφαση, ποιοι σπουδαστές - καταρτιζόμενοι στην τουριστική εκπαίδευση μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση

Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία
PIXABAY
3'

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024 έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σπουδαστές και σπουδάστριες και καταρτιζόμενοι στις εκπαιδευτικές μονάδες του υπουργείου Τουρισμού πρακτική άσκηση σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Η πρακτική άσκηση αφορά:

  • Σπουδαστές/σπουδάστριες Α’, Β’ και Γ’ έτους των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης, που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 90 ημερών, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός της χρονικής περιόδου έως και 30.9.2024.
  • Καταρτιζόμενους/ες Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Α ́ έτους, των ειδικοτήτων «Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας», «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)» και «Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής» και καταρτιζόμενους/ες Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Α ́ και Β ́ έτους των ειδικοτήτων «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού», «Στέλεχος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων» (Πειραματική ειδικότητα) και «Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων» (Πειραματική ειδικότητα). Οι καταρτιζόμενοι που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 480 ωρών οφείλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως και 30.9.2024.
  • Καταρτιζόμενους/ες Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Β ́ έτους, της ειδικότητας «Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας», που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 240 ωρών του μαθήματος Δ ́ εξαμήνου «Πρακτική Άσκηση» και 480 ώρες πρακτικής άσκησης, που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της χρονικής περιόδου ως τις 30.9.2024.
  • Καταρτιζόμενους/ες Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Β ́ έτους, της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)», οι οποίοι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 60 ωρών του μαθήματος Δ ́ εξαμήνου «Πρακτική Άσκηση» και 480 ώρες πρακτικής άσκησης, που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της χρονικής έως και 30.9.2024.
  1. Καταρτιζόμενους/ες Β ́ έτους Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού, της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής», που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 90 ωρών του μαθήματος Δ ́ εξαμήνου «Πρακτική Άσκηση» και 480 ώρες πρακτικής άσκησης, που μπορούν να πραγματοποιούν έως και 30.9.2024.
  • Σπουδαστές/Σπουδάστριες Α.Σ.Τ.Ε. και καταρτιζόμενους/ες Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού με οφειλόμενη πρακτική άσκηση (παλαιοτέρων ετών φοίτησης). Οι σπουδαστές/σπουδάστριες Α.Σ.Τ.Ε. και οι καταρτιζόμενοι/ες Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού οι οποίοι/ες έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση/κατάρτιση και έχουν εκκρεμότητες πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης μπορούν να πραγματοποιήσουν τις οφειλόμενες ημέρες/ώρες σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ακόμη και πέρα από τις παραπάνω ημερομηνίες.
  • Σπουδαστές και σπουδάστριες και καταρτιζόμενους ΣΑΕΚ, που προχωρούν στην πρακτική άσκηση αφότου συνεννοηθούν με τις αρμόδιες διευθύνσεις των Α.Σ.Τ.Ε.-Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού και τον εκπρόσωπο τουριστικής επιχείρησης και θ’ αναγράφονται στην Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση που υποβάλει η τουριστική επιχείρηση για συμμετοχή της στο πρόγραμμα, όπως επίσης και στη Σύμβαση (Συμφωνητικό Πρακτικής Άσκησης) που υπογράφεται από τον/τη Διευθυντή/Διευθύντρια της εκπαιδευτικής μονάδας, την τουριστική επιχείρηση και τον/την πρακτικά ασκούμενο/η.

Τι προβλέπει η εργατική νομοθεσία για την πρακτική άσκηση

Η πρακτική άσκηση μπορεί να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο 2024 μόνο υπό τον όρο να συμπληρωθεί το προβλεπόμενο διάστημα εκπαιδευτικής άσκησης σε συνεννόηση και με τη σχολή.

Σπουδαστές και καταρτιζόμενοι ακολουθούν το ωράριο που προβλέπεται από τον νόμο δηλαδή 5 μέρες την εβδομάδα και μέχρι 8 ώρες. Εάν κάποιος ασκούμενος κάνει νυχτερινή βάρδια τότε πρέπει να είναι παρών, υπεύθυνος από την επιχείρηση, στην οποία κάνουν μαθητεία.

Περισσότερες πληροφορίες στον διαδικτυακό τόπο: http://www.mintour.edu.gr/index.php/anak-per-kat/prokirykseis-ergon-ypiresion/apofasi-praktiki2024

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή