Η εξειδίκευση των μέτρων για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Παρακολουθήστε την εξειδίκευση των μέτρων για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη

Η εξειδίκευση των μέτρων για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος
3'

Tα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας εξειδίκευσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχε ανακοινώσει χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανακουφιστούν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα έσοδα από τα υπερκέρδη θα καλύψουν τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές των πράσινων και πιθανώς και των κίτρινων τιμολογίων μέχρι ενός ορίου, για παράδειγμα δηλαδή για τιμή πάνω από τα 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι αυτή την τιμή και εφόσον το κόστος ανέβει πάνω από το συγκεκριμένο όριο, θα επιδοτηθούν από την πολιτεία μέσα από τον κουμπαρά των υπερκερδών. Οι επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι ανακοινώσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιέγραψε την εικόνα της αγοράς και το πώς διαμορφώνονται οι τιμές.

Η αγορά είναι ελεύθερη και σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις γίνονται παρεμβάσεις.

Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες ΑΠΕ έχει το σύστημα. Όσο περισσότερες έχει το σύστημα τόσο περισσότερο πέφτουν οι τιμές. Κυρίως όμως αφορά αυτό τις νέες ΑΠΕ. Πέρυσι εμείς βάλαμε 2 γιγαβάτ.

Για τον λιγνίτη ή το θερμικό σύστημα οι τιμές διαμορφώνονται από δυο τιμές. Από τιμές πρώτων υλών και από ρύπους. Ενδεικτικά το φυσικό αέριο έχουν διπλασιαστεί, και οι τιμές των ρύπων τριπλασιαστεί,

Επίσης οι καιρικές συνθήκες παίζουν το ρόλο τους. Τόσο στη διαδικασία απόδοσης των μονάδων ΑΠΕ, αλλά και τη ζήτηση. Το χειμώνα η ζήτηση ανεβαίνει όπως και το καλοκαίρι που φτάνουν έως και τ 8-9000 μεγαβατ.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των καταναλωτών

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί απο την αρχή της χρονιάς για την στήριξη των καταναλωτών, όπως ήταν η θέσπιση των «χρωματιστών» τιμολογίων ρεύματος, τα οποία κάνουν ποιο εύκολο για τον καταναλωτή να διαλέξει το πρόγραμμα που του ταιριάζει ανάλογα με το ενεργειακό του προφίλ.

Ακόμα αναφέρθηκε στο μέτρο της έκτακτης ενίσχυσης των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών που χρησιμοποιούσαν την ηλεκτρική ενέργεια για την θέρμανση τους.

Ενώ παρότρυνε τους αγρότες να επιλέξουν το πρόγραμμα ΓΑΙΑ καθώς «είναι κάτι που πραγματικά τους συμφέρει» όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή