Κοινωνική στέγη: Φτηνό ενοίκιο για 5.000 ευάλωτες οικογένειες
Ετοιμάζουν από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τον διαγωνισμό για τα πρώτα ακίνητα
Υπομονή ως τους πρώτους μήνες του 2025 θα πρέπει να κάνουν ζευγάρια, που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για σπίτι, με ευνοϊκούς όρους. Μέσα στον Αύγουστο 2024 προγραμματίζεται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ο πρώτος διαγωνισμός για την Κοινωνική Αντιπαροχή που έχει σχεδιαστεί με τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την αξιοποίηση 1.600 κενών ακινήτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Απογευματινή, έχουν εντοπιστεί 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων. Περίπου το 1/3 αφορά στην Αττική και μέσα στο 2024 αναμένεται να βγουν στην αγορά 11 στρέμματα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στην Ξάνθη, 74 στον Βόλο. Υπάρχουν όμως εκτάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως Πάτρα, Σέρρες, Αγρίνιο και Χαλκιδική.
Το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου αναλόγως την περίπτωση είναι από 30% έως 60% και αφορά και στα χαρακτηριστικά του ακινήτου, π.χ. αν υπάρχουν κτίσματα, αν μπορούν να υπάρξουν εκτός από διαμερίσματα, γραφεία κ.ά.
Το πρόγραμμα δεν πρόκειται να έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αλλάζει τον χάρτη των ακινήτων του Δημοσίου. Το πρόγραμμα το διαχειρίζεται το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και σε πρώτη φάση απευθύνεται σε 5.000 δικαιούχους, ηλικίας 18 έως 39 χρόνων. Αφορά στην ανέγερση περίπου 3.000 νέων κατοικιών αλλά και στην αξιοποίηση και βελτίωση περίπου 1.600 ακινήτων, που είναι έτοιμα, παλιά ή ατελείωτα.
Στόχος του υπουργείου είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες ως 50 ετών, διότι μέχρι στιγμής υπάρχουν άτομα, που διαμαρτύρονται πως είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια για την κοινωνική αντιπαροχή.
Το θέμα της κοινωνικής στέγης φαίνεται πάντως ότι δεν λύνεται εύκολα, διότι μέχρι στιγμής πολλοί είναι οι νέοι που διαμαρτύρονται ότι οι τράπεζες δεν βοηθούν για τη λήψη δανείου ή οι όροι που βάζουν είναι για άτομα, που ήδη παίρνουν υψηλές οικονομικές αμοιβές και δεν αφορούν σε ευάλωτα νοικοκυριά.