«Κρυμμένος» θησαυρός 1,5 δισ. ευρώ σε κέρματα - Το Βέλγιο ζητά οι πολίτες να χρησιμοποιούν «ψιλά»
«Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τα κέρματα για τις αγορές τους»
Στο Βέλγιο, οι πολίτες θα πρέπει να ξαναρχίσουν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους τα ξεχασμένα «ψιλά», για να τονωθεί η οικονομία της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, η επαναφορά ξεχασμένων κερμάτων στην κυκλοφορία μπορεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, καθώς και να βοηθήσει το περιβάλλον, λένε οι Βέλγοι. Ένας λόγος είναι ότι αν ξεκινήσουν να μπαίνουν ξανά στην αγορά τα ξεχασμένα κέρματα, δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέα παραγωγή. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε την εκστρατεία #spendyourchange στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία προτρέπει τους πολίτες να ξεθάψουν τα ξεχασμένα τους κέρματα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια κέρματα στο Βέλγιο, που αντιστοιχούν σε αξία άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αν τα βάζαμε όλα το ένα δίπλα στο άλλο, θα μπορούσαν να κάνουν το γύρο της γης πάνω από δύο φορές.
Prêt à faire la différence ? ? Chaque pièce que vous dépensez contribue à stimuler notre économie mais aussi à...
Posted by SPF Finances on Friday, July 12, 2024
Κέρματα... στα ράφια
Ορισμένα βελγικά καταστήματα εξακολουθούν να μην έχουν αρκετά ψιλά για να τα δώσουν στους πελάτες που πληρώνουν με μετρητά καθώς πολλά από τα υπάρχοντα κέρματα παραμένουν αχρησιμοποίητα.
Η εκστρατεία #spendyourchange έρχεται μετά από προειδοποιήσεις για έλλειψη κερμάτων από διάφορες βασικές εμπορικές ομοσπονδίες στο Βέλγιο.
Οι οικονομικές ενώσεις Febelfin, Comeos και Unzio έχουν εκδώσει κοινή δήλωση από το 2022, σχετικά με τη «συσσώρευση» κερμάτων των 5, 10 και 20 λεπτών – τα οποία έχουν αποσυρθεί από την αγορά. «Αυτά τα κέρματα δεν κυκλοφορούν αρκετά», δήλωσαν οι ομοσπονδίες.
«Από την πανδημία του κορονοϊού και μετά, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τα κέρματα για τις αγορές τους. Αντί να τα ξοδεύουν, καταλήγουν να τα αποθηκεύουν, εμποδίζοντας την επιστροφή τους στην κυκλοφορία – σε καταστήματα λιανικής και τράπεζες. Ωστόσο, καθώς οι λιανοπωλητές εξακολουθούν να ζητούν αυτά τα κέρματα, δημιουργείται έλλειψη».