Φορολογικές δηλώσεις: Ως πότε δόθηκε η παράταση προθεσμίας

Μικρή παράταση έδωσε το οικονομικό επιτελείο για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων όπως ζητούσαν οι εκπρόσωποι φορέων

Φορολογικές δηλώσεις
2'

Μικρή παράταση μέχρι τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και μέχρι τις 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ήταν αναμενόμενο.

Το γεγονός είχε εμμέσως προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης χθες το πρωί από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας πως έχει υποβληθεί άνω του 92% των φορολογικών δηλώσεων και πετώντας το μπαλάκι στην ΑΑΔΕ, αν θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνος.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση με τους οικονομολόγους, τους φοροτεχνικούς και του λογιστές, καθώς υπήρχε κίνδυνος να πληρώνουν πρόστιμα φορολογούμενοι, γιατί δεν είχαν εκκαθαριστεί εγκαίρως από τα φοροτεχνικά γραφεία.

Όπως ανακοινώθηκε από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως χθες είχαν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.

Το πλήθος αυτό των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, νομικών προσώπων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε η καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει ως εξής:

  • 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
  • 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.
  • Η μετάθεση της προθεσμίας είναι σχετικά μεγαλύτερη για τον πρόσθετο λόγο ότι το ποσοστό υποβολής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στα φυσικά.

Η μικρή παράταση στις φορολογικές δηλώσεις συμπαρασύρει και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.

Για τα φυσικά πρόσωπα μετατίθεται στις 2/8 και για τα 9/8 στα νομικά πρόσωπα, όπου υπάρχει καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου. Όμως, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει προς το παρόν έως τις 31 Ιουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο και οι εκπρόσωποι των φοροτεχνικών γραφείων και των λογιστών είχαν ζητήσει παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή