Ρεύμα: «Κλείδωσε» στα €10 ανά MWh η ειδική εισφορά για ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου

Στη Βουλή η ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά - Η ρύθμιση για το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να επεκταθεί ως τρεις μήνες 

Ηλεκτρολόγος
PIXABAY
2'

Στα δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι η έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στα νοικοκυριά από τα τιμολόγια ρεύματος. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 30 έως 40 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων του Αυγούστου κι αν συνεχιστεί η άνοδος στα τιμολόγια το μέτρο θα επεκταθεί.

Το έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς έχει κλειδώσει στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η σχετική διάταξη κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή. Αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή την Παρασκευή μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις».

Το μέτρο του έκτακτου φόρου στους παραγωγούς ρεύματος θα διαρκέσει έναν μήνα αλλά δύναται να επεκταθεί έως τρεις μήνες.

Οριστικοποίηση τιμών έως τις 2 Αυγούστου

Η έκτακτη φορολογία στους ηλεκτροπαραγωγούς ρεύματος αναμένεται να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στις 2 Αυγούστου, καθώς τότε θα έχουν ήδη ανακοινωθεί οι τιμές στα κυμαινόμενα, πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.

Με βάση την εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς αλλά και την πρόθεση των παρόχων αναμένεται να προκύψουν σχετικά περιορισμένες ανάγκες επιδοτήσεων της τάξης των 2 – 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Στην ίδια τροπολογία πάντως υπάρχει και ευνοϊκή ρύθμιση για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση αλλά και για τους ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ. Η ευνοϊκή ρύθμιση βελτιώνει κάπως το κλίμα στον αγροτικό πληθυσμό, που έχει κοντά σε όλα τ' άλλα να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος ρεύματος.

Οι κάτοχοι των συνδέσεων που εντάσσονται ΓΑΙΑ εντάσσονται υπό προϋποθέσεις και σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή