Πανώλη: 14.000 ζώα θανατώθηκαν στην Ελλάδα – 200.000 στη Ρουμανία

Σε αναμμένα κάρβουνα οι κτηνοτρόφοι για την εξάπλωση της νόσου – Τι λέει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στο newsbomb.gr

Πρόβατα
2'

Περίπου 14.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μετά την είσοδο της χώρας ενώ πάνω από 200.000 θανατώθηκαν στη Ρουμανία. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, που φοβούνται πως είναι ζήτημα χρόνου να βρεθεί κρούσμα και στην περιοχή τους λόγω των εισαγωγών, που γίνονται όχι μόνο στις μονάδες για πάχυνση και γέννες αλλά από μεταφορείς και σφαγεία. Ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει κύμα απογοήτευσης και σε κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία, που είδαν μετά τον Daniel, μία νέα πληγή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο θέμα της θανάτωσης των ζώων και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και εξήγησε πως απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης.

Τα περισσότερα κρούσματα είναι στη Λάρισα ενώ μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει κρούσματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καλαμπάκα και Λάρισα), στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ορεινή Κορινθία και στον Ασπρόπυργο στην Περιφέρεια Αττικής.

Σε επιφυλακή και οι κτηνοτρόφοι της Αττικής

Το θέμα έχει θορυβήσει ιδιαίτερα και τους κτηνοτρόφους της Αττικής. Όπως είναι γνωστό στην Αττική εκτρέφονται πάνω από 160.000 δηλωμένα αιγοπρόβατα (άλλοι θεωρούν πως είναι πάνω από 200.000). Σύμφωνα με πληροφορίες και το κρούσμα στην Αττική προήλθε από εισαγωγή ζώων από τη Ρουμανία, σε σφαγείο στον Ασπρόπυργο.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Ο Άγιος Γεώργιος» δια του προέδρου Γιάννη Κοντογιάννη ζήτησε να εφαρμοστούν όλοι οι κανονισμοί, και να υπάρξει ενημέρωση για τους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τα κοπάδια τους.

Ο Γιάννης Κοντογιάννης εξηγεί σε δηλώσεις του στο newsbomb.gr ότι «υπάρχουν και σημαντικά έξοδα για τις απολυμάνσεις, που υπερβαίνουν την καθημερινότητα και αυτό το κόστος από τη στιγμή που υπάρχει αναταραχή στην αγορά, είναι μία επιπλέον επιβάρυνση. Ό, τι διακινείται εκτός περιφερειακής ενότητας θα πρέπει να έχει αιματολογικές εξετάσεις».

Ο ίδιος σημειώνει πως «θέλουμε να επουλώσουμε την πληγή της πανώλης για να προχωρήσουμε τουλάχιστον ως προς το θέμα της νομοθετικής πανώλης, που είναι το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων στην Αττική».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
19:42ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Λάρισα