Ψηφιακό «μάτι» από την ΑΑΔΕ στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Ποιες θα ελέγχονται
Ηλεκτρονικό «μάτι» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά άμεσα σε έλεγχο περίπου 2.500 υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, με προτεραιότητα σε αυτές που παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Παράλληλα, προγραμματίζει περισσότερους από 100 ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, με στόχο να εντοπισθούν ακίνητα που μεταβιβάσθηκαν χωρίς να έχει καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ.
Η κινητοποίηση της ΑΑΔΕ στο πεδίο των ακινήτων προκειμένου να αποτρέψει παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, έχει να κάνει και με την «εκρηκτική» αύξηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις μεταβιβάσεις κατοικιών, εξοχικών, οικοπέδων, γραφείων, επαγγελματικών κτηρίων –ακόμη και χώρων στάθμευσης– παρά την «κούρσα» των τιμών.
Η αύξηση στις δωρεές και γονικές παροχές αποδίδεται κυρίως στην αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.
Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά ακίνητη και κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολόγητου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους ώστε αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα εστιάσουν κυρίως στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ το οποίο είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και την αναγραφόμενη τιμή στο συμβόλαιο.
Θα ερευνηθεί εάν για τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων πέντε ετών. Το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ.
Συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες είναι υπεύθυνοι σύμφωνα με τον νόμο και σε περίπτωση παράβασης, αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα.
Βάρος θα δοθεί σε υποθέσεις του 2018 για τις οποίες την 31η Δεκεμβρίου 2024 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.
Αυτές αφορούν ακίνητα εκτός του «χάρτη» των αντικειμενικών αξιών με το βάρος να πέφτει στις περιπτώσεις μη αποδοχής από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξίας από τη ΔΟΥ, σε διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή όταν η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.
Ποιοι απαλάσσονται
Ακόμη, θα «τσεκάρεται» εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας. Επίσης, θα ελεγχθούν εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών σχετικά με την απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Η απαλλαγή παρέχεται για αντικειμενική αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.
Επιπλέον, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.