Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα - Στο επίκεντρο επίδομα ανεργίας, εποχικής εργασίας και παροχές ΟΠΕΚΑ

Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται στα επιδόματα 

Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα - Στο επίκεντρο επίδομα ανεργίας, εποχικής εργασίας και παροχές ΟΠΕΚΑ
2'

Σε αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής προχωρά η κυβέρνηση με στόχο αυτή να εξορθολογιστεί, αλλά και να δίνει κίνητρα για απασχόληση, κυρίως μισθωτή, χωρίς να χάνει την κοινωνική της διάσταση.

Μια βασική ιδέα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι να μην αποτελούν τα επιδόματα αντικίνητρο για μισθωτή εργασία ή κίνητρο για μαύρη εργασία.

Οι τρεις άξονες των αλλαγών στα επιδόματα

Οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως αναφέρει στην Καθημερινή κυβερνητική πηγή, οι αλλαγές κινούνται σε τρεις άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά το επίδομα ανεργίας και οι σχετικές αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η βασική αλλαγή θα είναι η αποσύνδεση του επιδόματος από τον κατώτατο μισθό και η σύνδεσή του με τον μισθό του εργαζόμενου που χάνει τη δουλειά του, καθώς και με τα χρόνια που έχει απασχοληθεί.
  • Θα αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι δικαιούχοι με τα σημερινά κριτήρια θα βρεθούν εκτός.
  • Το επίδομα θα είναι αρχικά υψηλότερο αλλά θα είναι και κλιμακωτό, δηλαδή μετά τους πρώτους μήνες θα μειώνεται.
  • Το νέο σύστημα θα προβλέπει επίσης ένταξη των ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Το επίδομα ανεργίας

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Οι τάσεις, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι αντικρουόμενες, καθώς μια πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να περιοριστεί το επίδομα που δίνεται σήμερα σε εποχικούς εργαζόμενους, καθώς αποτελεί αντικίνητρο για απασχόληση ή κίνητρο για μαύρη εργασία.

Η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ της αύξησης του σημερινού επιδόματος και της χορήγησής του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ισχύον σήμερα τρίμηνο.

Ο ΟΠΕΚΑ

Ο τρίτος άξονας αφορά την αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, που έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα Παιδιού και Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Οι αλλαγές, όπως σημειώνει η Καθημερινή, θα αφορούν τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ώστε να είναι πιο στοχευμένα τα επιδόματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή