Συντάξεις: Σκάει «βόμβα» από το ΣτΕ - Αναδρομικά σε 1,5 εκατομμύρια δικαιούχους

Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα ωφεληθούν αν δικαιωθούν από το ΣτΕ με επιστροφή 410 ευρώ έως 4.000 ευρώ

Συνταξιούχος
2'

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές χρημάτων σε συνταξιούχους μετά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενόψει της τελικής απόφασης. Οι περικοπές κρίνονται ως συνταγματικές μόνο για μετά το 2016 με το σκεπτικό ότι δικαιολογούνται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επειδή το μέτρο αφορούσε στη βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Η γνωμοδότηση του ΣτΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», έρχεται μετά από προδικαστικό ερώτημα που έστειλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Προηγήθηκε δίκη επί αγωγής των συνταξιούχων, που διεκδικούν συνταξιοδοτικές παροχές και δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί η οριστική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που θα δώσει απαντήσεις συνολικά για το θέμα. Εφόσον συμβεί αυτό το κόστος για τον ΕΦΚΑ είναι περίπου στα 1,4 δις ευρώ και τα αναδρομικά που αναμένεται να φτάσουν έως 410 ευρώ έκαστος ενώ για μεγαλύτερα ποσά αναμένεται να χορηγηθούν στους συνταξιούχους σε πέντε δόσεις.

Η γνωμοδότηση του ΣτΕ θεώρησε συνταγματικές τις περικοπές από το 2016. Στο σκεπτικό σημείωσε ότι δέχεται πως η μη πρόβλεψη καταβολής όσων έχουν περικοπεί με τις διατάξεις του νόμου 4093/2012 δώρων εορτών και επιδόματος αδείας στο πλαίσιο του νόμου 4387/2016 περί επανυπολογισμού των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων δεν παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Ωστόσο, όταν έφτασε η υπόθεση στον Άρειο Πάγο δικάζοντας αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος έκρινε αντίθετα από το ΣτΕ πως η περικοπή της επικουρικής σύνταξης είναι συνταγματική.

Τι θα συμβεί αν δικαιώσει το ανώτατο δικαστήριο τους συνταξιούχους που προσέφυγαν

Εάν όμως το ανώτατο δικαστήριο δικαιώσει τους περίπου 350.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει σε ό, τι αφορά στις επικουρικές συντάξεις τότε δικαιούνται επιστροφές χρημάτων έως 400 εκατ. ευρώ ενώ αν τους δικαιώσει και για τα δώρα των κύριων συντάξεων το κόστος ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ.

Τα αναδρομικά για συνταξιούχους εφόσον δικαιωθούν, υπολογίζεται πως θα είναι:

  • ΙΚΑ: 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ
  • ΔΕΚΟ και Τράπεζες: 1.111 ευρώ έως 4.000 ευρώ
  • Δημοσίου: 668 ευρώ έως 2.604 ευρώ
  • Ταμείο Δικηγόρων, ΝΑΤ: έως 2.000 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή