Συντάξεις: Κρίσιμο φθινόπωρο με αποφάσεις για τα αναδρομικά

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Συνταξιούχοι
© 2023 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
2'

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά τη διαφορετική στάση που κράτησαν το Συμβούλιο της Επικρατείας με τον Άρειο Πάγο.

Τότε πρόκειται να κριθεί οριστικά αν οι συνταξιούχοι δικαιούνται ποσά για τους 11 μήνες από τον Μάιο 2015 έως τον Ιούνιο 2016, που αφορούν στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας.

Εάν η απόφαση είναι θετική τότε τα ποσά που θα κατανεμηθούν αφορούν 410 ευρώ έως 4.000 ευρώ ανάλογα με το ταμείο και τον μισθό, που έπαιρνε ο συνταξιούχος. Το συνολικό ποσό για τον ΕΦΚΑ, αναμένεται να φτάσει το 1,4 δις ευρώ.

Η υπόθεση έφτασε στο ΑΕ∆, γιατί ο Άρειος Πάγος δικάζοντας αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος έκρινε αντίθετα από το ΣτΕ και είπε ότι η περικοπή που του έγινε στα δώρα επικουρικής σύνταξης είναι συνταγµατική για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τα σενάρια για τις επιστροφές των αναδρομικών

Αν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από Ταµεία ∆ΕΚΟ και τραπεζών, τα αναδροµικά κυμαίνονται από 1.111 ευρώ έως 4.000 ευρώ.
•Για συνταξιούχους ∆ηµοσίου, τα αναδροµικά υπολογίζονται από 668 ευρώ έως 2.604 ευρώ.
•Για συνταξιούχους των Ταµείων δικηγόρων και ΝΑΤ τα αναδροµικά φτάνουν µέχρι 2.000 ευρώ.
• Αν ωστόσο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αφήσει τα πράγµατα ως έχουν, όπως εκτιµούν νοµικοί, τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν ζωντανές τις διεκδικήσεις για τις επιστροφές του 11µήνου από µειώσεις επικουρικών συντάξεων και δώρων.
• Εφόσον το Ανώτατο ∆ικαστήριο δικαιώσει τους 350.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει και για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων (πέρα από τα δώρα) θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους, αναδροµικά ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.
• Αν όμως προστεθούν και τα δώρα των κύριων συντάξεων το κόστος ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Τα αναδροµικά από επικουρικές συντάξεις και δώρα επικουρικής σύνταξης εξαρτώνται από τις εισφορές που είχαν οι συνταξιούχοι στα Ταμεία τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή