ΠΟΜΙΔΑ: Ζητεί να ισχύσουν φοροελαφρύνσεις για σπίτια που μένουν κενά

Μείωση του ΕΝΦΙΑ ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή στον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο  ώστε να ανοίξουν οι κατοικίες

Προσφυγικά
Eurokinissi
2'

Αλλαγή πλεύσης στο θέμα των ακινήτων και φοροελαφρύνσεις προκειμένου ν΄ ανοίξουν σπίτια που παραμένουν κενά, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επαναφέρουν την πρότασή τους για επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ και τονίζει πως η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να μην τιμωρηθούν όσα μέλη τους για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να ανακαινίσουν διαμερίσματα και να τα θέσουν στη διάθεση των ενοικιαστών.

Ειδικότερα, σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς προτείνει σειρά μέτρων και τονίζει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταφύγει στην εύκολη λύση των δεσμεύσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το πρόβλημα θα οξυνθεί και θα μεταφερθεί και στους ενοικιαστές.

Το πρόβλημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η αγορά κατοικίας

Επισημαίνει, δε, πως το κύριο πρόβλημα δεν είναι το AIRBNB αλλά η αδυναμία των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις παλαιών διαμερισμάτων και κατοικιών, με αποτέλεσμα πολλά απ΄ αυτά να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Το πρόβλημα με τη στέγη εξακολουθεί να παραμένει βραχνάς και για τους γονείς, που τα παιδιά τους σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, για ελεύθερους επαγγελματίες, που δουλεύουν εποχικά αλλού, για δημοσίους υπαλλήλους, που μετακομίζουν σε τουριστικά μέρη ή σε περιοχές με έλλειψη σπιτιών και γενικά για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη, στην περιοχή που εργάζονται.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει πως τυχόν αυξημένος ΕΝΦΙΑ στα κενά σπίτια θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, διότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που είναι χρεωμένοι και θα πρέπει να εκποιήσουν για να διαθέσουν τα κενά διαμερίσματα, σημειώνοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα σκόνταφτε και στο άρθρο 4 του Συντάγματος, καθιστώντας τυχόν τέτοια ρύθμιση αντισυνταγματική.

Επισημαίνει εξάλλου, πως η Αθήνα δεν πάσχει από υπερτουρισμό αλλά τυχόν επιβολή νέων όρων στη βραχυχρόνια μίσθωση θα δημιουργήσει νέα φοροδιαφυγή και μεγαλύτερη γραφειοκρατία.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει πως η μείωση φορολογικών συντελεστών στα μισθώματα ακινήτων και η τριετής φορολογική απαλλαγή ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος των νέων μισθώσεων κατοικιών που υπήρξαν κενές, θα βοηθήσει ώστε να μπουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια, σπίτια που μένουν σήμερα αδιάθετα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή