ΑΑΔΕ: Αυτόματη ενημέρωση του Ε9 στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Όσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες

Γραφειοκρατία τέλος για το Ε9 που έπρεπε να επικαιροποιηθεί – Αυτόματα θα γίνονται οι μεταβολές μόνο με ανάρτηση από συμβολαιογράφο στο myProperty

Σπίτι
PIXABAY
1'

Φρένο στη γραφειοκρατία με αυτόματη ενημέρωση του Ε9 στις μεταβιβάσεις ακινήτων, επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με την Καθημερινή, γλιτώνουν από τη γραφειοκρατική διαδικασία, καθώς η ΑΑΔΕ φέρεται έτοιμη για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα για την πλήρη αυτοματοποίηση του Ε9 και όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ηλεκτρονικά.

Η αρχή έγινε τον περασμένο μήνα όταν οι εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής άρχισαν να υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myProperty. Είχε προηγηθεί το 2023 η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 σε περιπτώσεις αγοροπωλησίας ακινήτων.

Πλέον η φορολογική διοίκηση έχει τα εργαλεία, τον μηχανισμό και τα στοιχεία για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και λόγω αυτής της διαδικασίας μειώνονται και τα τυχόν προβλήματα, από τις συναλλαγές.

Πλέον οι μεταβολές στο Ε9 θα γίνονται αυτόματα με τους ιδιοκτήτες να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται από την επικαιροποίηση στοιχείων. Για του λόγου το αληθές κάθε φορά που ένα ακίνητο μεταβιβάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η ΑΑΔΕ θα το περνά στον νέο αγοραστή και θα το «σβήνει» από τον παλαιό ιδιοκτήτη.

Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχει συνταχθεί σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή ακόμη και γονικής παροχής και η αρχική δήλωση να έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής MyProperty της ΑΑΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση πριν την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής Myproperty είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση των στοιχείων του γονέα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή