Πανώλη: Το επόμενο διάστημα εξειδικεύονται τα μέτρα για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Περίπου 25.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα εξαιτίας της πανώλης - Μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις ζώων ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 

Πρόβατα
PIXABAY
2'

«Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Open, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 25.000 αιγοπρόβατα.

«Στην Ελλάδα, με την πανώλη, η οποία έθεσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο το ζωικό μας κεφάλαιο που ανέρχεται σε περίπου 15 εκατ. αιγοπρόβατα, έχουμε περίπου 25.000 θανατώσεις ζώων», ανέφερε ο κ.Τσιάρας.

Αντίθετα, όπως είπε στη Ρουμανία, η οποία έχει σημαντικό μικρότερο ζωικό κεφάλαιο (γύρω στα 12 εκατ. αιγοπρόβατα) από την Ελλάδα και η οποία παρουσίασε το δικό της κρούσμα μία εβδομάδα 10 μέρες μετά τη χώρα μας οι θανατώσεις των ζώων έχουν ξεπεράσει τις 250.000.

Την ίδια στιγμή σύσκεψη φορέων, διοργανώνουν σήμερα μετά το μεσημέρι οι Κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλονίκη, με αιτούμενο να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο για τις τιμές των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς γάλακτος – κρέατος, που έχουν πληγεί από τη πανώλη.

Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα και από εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών Φέτας και Κρέατος αλλά και το θέμα της ευλογιάς, που ταλαιπώρησε τους παραγωγούς και τα κοπάδια στον Έβρο ενώ οι κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Βελτιώσεις και εξειδίκευση των μέτρων τις επόμενες ημέρες από το ΥΠΑΑΤ

«Είμαστε κοντά στις εξαγγελίες για το πως θα στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος», είπε και πρόσθεσε πως «πρέπει να δούμε το μέγεθος και την έκταση της ζημιάς, προκειμένου να κάνουμε συγκεκριμένα τα μέτρα στήριξης του κτηνοτροφικού κόσμου» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας. Τόνισε, δε, πως υπάρχει σαφής εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων και να τους στηρίξει με κάθε μέσο.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για έλεγχο της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά στο τέλος Σεπτεμβρίου. Και τόνισε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι, τον Οκτώβριο που τα ζώα είναι παραγωγικά, να μην υπάρξει μείωση στην παραγωγή γάλακτος και των παραγόμενων από αυτό προϊόντα, όπως η φέτα.

Για την ευλογιά στον Έβρο επισήμανε ότι είναι πιο μεταδοτική από την πανώλη, σημείωσε ότι η νόσος μεταδίδεται και από σημεία που υπάρχει κοινή βόσκηση, καθώς και ότι η συγκεκριμένη ζωονόσος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη γειτονική Τουρκία.

Πάντως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς υπάρξει βελτίωση σε ό, τι αφορά στο θέμα της πανώλης ήρε μερικά από τα περιοριστικά μέτρα σε ό, τι αφορά στις μετακινήσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή