Δυάρι: Για ένα σπίτι 60 τ.μ. απαιτούνται μισθοί 11,5 ετών - Limit up στις τιμές κατοικιών

Δυσανάλογες οι εμπορικές τιμές στην αγορά ακινήτων συγκριτικά με τους μισθούς και την πραγματική αξία, διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος – Μέσα σε μία πενταετία αυξήθηκαν πάνω από 57% οι τιμές πώλησης κατοικίας

Σπίτι
PIXABAY
2'

Φωτιά οι τιμές των ακινήτων με αποτέλεσμα σήμερα για ένα δυάρι, ηλικίας 20 έως και 30 ετών να απαιτούνται μισθοί έως 11,5 ετών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το διάστημα 2018-23 η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 57% φτάνοντας περίπου τα 275.000 ευρώ, από περίπου 175.000 το 2018, γεγονός που αποτελεί στρέβλωση καθώς η εμπορική αξία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του ακινήτου.

Ο μέσος μισθός, σύμφωνα με την Καθημερινή, από το 2018 έως το τέλος του 2023 αυξήθηκε κατά 19,5%, δηλαδή από 1.070 ανέβηκε στα 1.250 ευρώ. Παρά ταύτα δεν μπόρεσε να καλύψει τη μεγάλη διαφορά που παρατηρήθηκε σε σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό και το κύμα ακρίβειας.

Βεβαίως υπήρξε πρόβλημα και με τις ανατιμήσεις κατασκευαστικών υλικών, που πήραν την ανιούσα και με την πανδημία και με την κρίση στην αγορά ενέργειας.

Από τις πιο φθηνές περιοχές της Αττικής, εξακολουθούν να παραμένουν η Μάνδρα, το Ίλιον, η Φυλή κ.ά. ενώ τα σκήπτρα στις αυξημένες τιμές στα νότια προάστια κατέχουν η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η Γλυφάδα, το Παλαιό Φάληρο κ.ά.

Οι αλλαγές αυτές, βέβαια δεν αφορούν μόνο στην Αθήνα. Μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά κατοικίας έχουμε και στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Σε ελάχιστες πόλεις είχαμε μείωση της τιμής της ακίνητης περιουσίας. Για τον λόγο αυτό και καθώς υπήρξαν μεγάλες ανατιμήσεις στις πολυτελείς κατοικίες λόγω της Golden Visa αλλά και εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που λειτούργησε καταλυτικά ακόμη και για γκαρσονιέρες ή και για δυάρια και τριάρια, υπήρξαν Έλληνες και ξένοι, που στράφηκαν στα ανακαινισμένα σπίτια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή