Ευλογιά: Νέο κρούσμα σε κτηνοτροφική μονάδα στον Έβρο – Είναι το 5ο κατά σειρά

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήρε ορισμένες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις αλλά διατήρησε ορισμένες άλλες για να ξεριζώσει την πανώλη - Συνεχίζεται ο έλεγχος για κρούσματα ευλογιάς 

κατσίκες
PIXABAY
2'

Νέο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων εκδηλώθηκε σε αγροκτηνοτροφική μονάδα του Έβρου. Παρόλα αυτά το περιστατικό δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία στους ιθύνοντες, καθώς είναι στην περιοχή, που ούτως ή άλλως η εστία υπάρχει. Παρόλα αυτά συνεχίζονται οι έλεγχοι για την εκρίζωση και της ευλογιάς και της πανώλης.

Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφεραν στο Newsbomb.gr πως μέχρι στιγμής υπάρχει σχετική αισιοδοξία καθώς όλα τα κρούσματα ευλογιάς είναι κοντά και δεν φαίνεται η νόσος να έχει ξεφύγει από τα όρια του νομού Έβρου, οπότε η διασπορά είναι περιορισμένη.

Σε κάθε περίπτωση συνεκτιμώντας και τους παράγοντες για την πανώλη η Κτηνιατρική Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε πως απαγορεύονται από 23/08 έως 30/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Οι μετακινήσεις για σφαγή απαγορεύονται από, προς και εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, προκειμένου να καθαρίσει η χώρα από την πανώλη.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κτηνοτροφία, Χρήστος Κέλλας, κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, όπου σημειώθηκαν κρούσματα στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του νομού, είχε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων, οι οποίοι σύμφωνα με την Agrenda.gr του ζήτησαν τα εξής:

  • Να προχωρήσει το Υπουργείο σε αποζημιώσεις των κοπαδιών, που έχουν θανατωθεί, ανάλογες με την αξία των ζώων
  • Να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος
  • Να επιδοτηθούν στο 100% για την αγορά νέου ζωικού κεφαλαίου
  • Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα ζώα τους εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων
  • Να γίνεται ελεύθερα η διακίνηση των ζωοτροφών προς άλλες περιοχές της Ελλάδας

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή