Στεγαστικό: LIVE η εξειδίκευση των μέτρων για νέους και οικογένειες
Όλες οι αλλαγές στο στεγαστικό
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, εξειδικεύονται από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.
Στόχος είναι, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, είναι να ενισχυθεί το στεγαστικό. «Απευθυνόμαστε στους νέους, σε αυτούς που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Οι ανακοινώσεις δεν είναι η αρχή αλλά η συνέχεια των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δείτε εδώ όλα τα μέτρα για το στεγαστικόΌπως τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η Ελλάδα έχει μπει στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών, όπου η έλλειψη στέγης πιέζει τις οικογένειες. «Οι αιτίες είναι πολλές και η κυβέρνησή μας καλείται να δώσει λύση. Οι πρώτες μας παρεμβάσεις ξεκίνησαν από το 2019», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.
Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Σπίτι Ι», όπου έχει γίνει εκταμίευση 7.123 δανείων. Στο ερώτημα σε ποιους αναφέρονται αυτά τα προγράμματα, τόνισε ότι το 67% των δανείων έχει δοθεί σε άτομα που δηλώνουν εισόδημα από 12.000 έως 24.000 ευρώ.
«Είναι μια τομή στη στεγαστική πολιτική της χώρας μας ότι υπήρξε το πρόγραμμα "Σπίτι 1"», είπε. «Σημαντικό εφαλτήριο και βάση για μια ζωή με περισσότερη ανεξαρτησία», σημείωσε η ίδια με αφορμή τα προγράμματα που «τρέχουν».
Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» αλλάζουν τα όρια.
Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά νέους από 25 έως 39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένους Εισοδήματος. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί 300 ακίνητα.
Στο πρόγραμμα «Στέγαση» εξασφαλίζεται ποιοτική διαμονή σε ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους.
Αυξήθηκε το ποσό του ενοικίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν οι ανακαινίσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Στη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων έχει ξεκινήσει ειδική μελέτη για να βρεθούν οι ανάγκες όλων των δήμων. Το 2023 οι ανάγκες που έστειλαν οι δήμοι γιατρών και δασκάλων σε 31 νησιωτικών δήμων ανέρχονται σε πάνω από 3.000 άτομα.
«Προσπαθούμε να βρούμε διορθωτικές κινήσεις», τόνισε η κυρία Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι «θα ψηφιοποιήσουμε την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, ούτως ώστε αυτά να γίνουν και κοινωνική στέγαση».
«Επιδιώκουμε μια σύμπραξη με τα υπουργεία και τους δήμους», σημείωσε ακόμη.
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο φοιτητικό επίδομα άνοιξε.
Οι διαγωνισμοί για τις φοιτητικές εστίες τρέχουν από τα πανεπιστήμια.
593 ανασφάλιστοι υπερήλικες και άτομα που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος λαμβάνουν το επίδομα ανασφάλιστων.
Θα υπάρξει αύξηση στο επίδομα στέγασης.
Όλες οι πληροφορίες θα συλλέγονται στη συγκεκριμένη πύλη.
«Συνεχίζουμε τη μάχη και θα είναι μια πολιτική - τομή για όλους τους νέους αυτής της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ζαχαράκη.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», με πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα επιτόκια των δανείων θα είναι στο μισό του εμπορικού επιτοκίου, διευκολύνοντας την αγορά κατοικίας, ενώ εξετάζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Παράλληλα, το πρόγραμμα δανείων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών προσφέρει έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, στοχεύοντας στην αναβάθμιση περίπου 20.000 παλαιών κατοικιών. Aυξάνεται κατά 20% η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες, ενώ για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, η ασφάλιση θα αποτελεί προϋπόθεση για κρατική αποζημίωση από τον Απρίλιο του 2025.