«Κόφτης» η λύση στην Εισφορά Αλληλεγγύης - Πώς δεν θα ψαλιδίζονται οι αποδοχές των συνταξιούχων
Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση
Με την επιβολή «κόφτη» για τους 550.000 συνταξιούχους με συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των περικοπών (ακόμη και μειώσεις αποδοχών) που υφίστανται από την Εισφορά Αλληλεγγύης, όταν, όπως αναφέρει η Απογευματινή, ανεβαίνουν κλιμάκιο λόγω των ετήσιων αυξήσεων.
Ο στόχος της ρύθμισης, που προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, θα είναι διττός: από τη μια να μην υπάρξει φέτος δημοσιονομική επιβάρυνση αλλά και του χρόνου να προκύψει ανάλογη ισορροπία. Με δεδομένο ότι η ΕΑΣ επιβάλλεται για εισοδήματα από κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (μεικτές αποδοχές) με κλιμακωτή αύξηση 3% έως 14%, το βασικό σενάριο θέλει την εισαγωγή ενός συγκεκριμένου «κόφτη»: Σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος, εξαιτίας της αύξησης, είτε μπαίνει για πρώτη φορά στην ΕΑΣ είτε αλλάζει κλιμάκιο, η αύξηση θα «παγώνει» στα επίπεδα διατήρησης του ίδιου κλιμακίου, ώστε ο εν λόγω «κόφτης» να κρατάει το εισόδημα από τις κύριες συντάξεις κάτω από την ΕΑΣ ή κάτω από την αλλαγή κλιμακίου της ΕΑΣ.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με εισόδημα από κύριες συντάξεις 1.380 ευρώ μεικτά, με την αύξηση 2,5% από την 1/1/2025 θα πρέπει να λάβει επιπλέον 34,7 ευρώ τον μήνα. Άρα, οι νέες μηνιαίες του αποδοχές θα έπρεπε να είναι 1.414,5 ευρώ. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την Απογευματινή, θα επιβληθεί στον συγκεκριμένο συνταξιούχο ΕΑΣ 3% που ανέρχεται στο ποσό των 42,435 ευρώ. Άρα, τελικά ο συνταξιούχος του παραδείγματος θα διαπιστώσει μετά την επιβολή και της ΕΑΣ ότι θα λάβει 1.372,065 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από όσα λάμβανε πριν από την αύξηση.