«Ζόμπι» το 8,9% των ελληνικών επιχειρήσεων - Πώς συνδέονται με τα κόκκινα δάνεια

Οι περισσότερες σε κατασκευές, καταλύματα-εστίαση, διαχείριση ακινήτων – Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 4.500 εταιρείες

«Ζόμπι» το 8,9% των ελληνικών επιχειρήσεων - Πώς συνδέονται με τα κόκκινα δάνεια
Αρχείου - Eurokinissi
4'

Στο 8,9% ενός δείγματος περίπου 51.000 εταιρειών υπολογίζεται ο αριθμός των επιχειρήσεων «ζόμπι», η ύπαρξη των οποίων αποτελεί εμπόδιο στις προοπτικές επενδύσεων και απασχόλησης, πλήττοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτό επισημαίνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε το ΙΟΒΕ στη μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες υπολογίζοντας τον αριθμό των επιχειρήσεων «ζόμπι» στις 4.500 επιχειρήσεις το 2021. Πρόκειται για επιχειρήσεις που με βάση τη μεθοδολογία που υιοθετεί το ΙΟΒΕ, η ηλικία τους είναι τουλάχιστον 10 έτη και ο δείκτης κάλυψης τόκων είναι μικρότερος της μονάδας τα τελευταία τρία διαδοχικά έτη.

Μείωση των αριθμών τους

Όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ, ο αριθμός των επιχειρήσεων «ζόμπι» αυξανόταν την περίοδο μεταξύ 2004 και 2013, καθώς από 10% ή 3.4000 στο δείγμα των επιχειρήσεων της ICAP που αποτελεί τη βάση υπολογισμού, ανήλθε στο 18,6% ή στις 7.200 επιχειρήσεις. Από το 2014 όμως και μετά ο αριθμός των εν λόγω επιχειρήσεων βαίνει μειούμενος με συνέπεια από 16,5% ή 6.900 να περιοριστεί στο 8,9% και σε 4.500 επιχειρήσει του 2021.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η «Καθημερινή», η μελέτη συνδέει την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων «ζόμπι», δηλαδή εκείνων που επί σειρά ετών δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους τόκους για τις δανειακές τους υποχρεώσεις, με την κορύφωση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και αναδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η διατήρηση των επιχειρήσεων αυτών στην ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, η ύπαρξη κόκκινων δανείων στις τράπεζες προκαλεί αρνητική επίδραση στους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, ενώ αντίστοιχα η μείωση των κόκκινων δανείων απελευθερώνει πόρους που τονώνουν την πιστωτική επέκταση.

Με βάση τις εκτιμήσεις με μέση αξία στο απόθεμα επιχειρηματικών δανείων κοντά στα 85 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2023, κάθε μείωση των κόκκινων δανείων κατά 1 ή 5 ποσοστιαίες μονάδες προκαλεί νέες ετήσιες καθαρές ροές επιχειρηματικών δανείων ύψους 200 εκατ. ή 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, συμπεραίνει το ΙΟΒΕ, η καταγεγραμμένη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία των τραπεζών κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον σωρευτικά την περίοδο 2016-2023 συνεπάγεται ότι οδήγησε σε αύξηση των καθαρών ροών επιχειρηματικών δανείων κατά 8 δισ. ευρώ σε περίπου από τα 22.5% δισ. ευρώ που καταγράφηκε την ίδια περίοδο.

Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει επίσης ότι, παρά την αδιαμφισβήτητη βελτίωση, η μεγάλη υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε διαγραφές, πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κατά την περίοδο 2016-2022 και σε μικρότερο βαθμό σε «οργανική» βελτίωση. Έτσι το μεγαλύτερο απόθεμα των κόκκινων δανείων που μετακινήθηκε εκτός τραπεζικών ισολογισμών, βρίσκεται υπό την διαχείριση των servicers. Ως αποτέλεσμα, τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια στο σύνολο της οικονομίας υποχώρησαν μόνο κατά 28% την περίοδο 2016-2022, σε περίπου 42 δισ. το 2022

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ποιοτική ανάλυση ων επιχειρήσεων «ζόμπι» ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας εμφανίζει υψηλότερη πυκνότητα «ζόμπι» από τον μέσο όρο της οικονομίας στις κατασκευές, στα καταλύματα-εστίαση και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας. Εξετάζοντας το ύψος των υποχρεώσεων από επιχειρήσεις προς τις τράπεζες, ο τομέας των κατασκευών εμφανίζει συστηματικά υψηλότερες υποχρεώσεις από επιχειρήσεις «ζόμπι», ειδικότερα από το 2008 και μετά. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης εμφάνιζαν συστηματικά αξιοσημείωτο ύψος υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, που κορυφώθηκαν το 2013 στα 3,4 δις. ευρώ ή 21,3%μ του συνόλου των υποχρεώσεων από επιχειρήσεις «ζόμπι», ενώ το 2021 έχουν υποχωρήσει στο 1,1 δισ. ευρώ ή 15,7% του συνόλου. Επίσης ο τομέας του χονδρικού -λιανικού εμπορίου εμφανίζει υψηλότερο μερίδιο υποχρεώσεων από επιχειρήσει «ζόμπι» σε σχέση με το μερίδιό του στη συνολική προστιθέμενη αξία της οικονομίας.

Στερούν πόρους

Οι επιδράσεις από την ύπαρξη των εν λόγω εταιρειών σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι άμεσες σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και ευρύτερες σε επίπεδο συνολικής οικονομίας, καθώς διαχέονται σε υγιείς επιχειρήσεις του κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας επιδρώντας παράλληλα αρνητικά στην παραγωγικότητα και στην αποτελεσματική κατανομή των πόρων.

Τέλος, από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι η ταχύτερη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο εντός όσο και εκτός τραπεζικών ισολογισμών, επιτρέπει την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων και μπορεί να ενισχύσει τις επενδύσεις, την απασχόληση και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Προτεραιότητες πολιτικής με σκοπό την ταχεία και αποτελεσματικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του αριθμού των εταιρειών «ζόμπι» αναμένεται να βελτιώσουν την ταχύτητα και το εύρος κάλυψης του επενδυτικού κενού της ελληνικής οικονομίας, καταλήγει το ΙΟΒΕ.

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή