Φιλοδωρήματα: Ποια ποσά δεν θα φορολογούνται - Οι πρώτες αντιδράσεις του κλάδου στο Newsbomb.gr

 Τι σχολιάζουν στο Newsbomb.gr οι επαγγελματίες της εστίασης για τη ρύθμιση «ανάσα» των tips 

Φιλοδωρήματα: Ποια ποσά δεν θα φορολογούνται - Οι πρώτες αντιδράσεις του κλάδου στο Newsbomb.gr
2'

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση να φορολογούνται τα φιλοδωρήματα. Ωστόσο η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, επιχειρεί να δώσει λύση στο ζήτημα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που τα ορίζει ως μέρος του μισθού.

Στόχος είναι η εισαγωγή νομοθεσίας που θα ορίζει αφορολόγητο ποσό για τα tips έως 300 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους σε χώρους εστίασης, όπως εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Αυτό το ποσό, που φτάνει τις 3.600 ευρώ ετησίως, δεν θα φορολογείται ούτε θα επιβαρύνεται από ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που θεωρείται θετικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Ωστόσο, προβλέπεται ότι το συνολικό αφορολόγητο ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% του ονομαστικού μισθού, ενώ για τους εργοδότες υπάρχει μέριμνα να μην μειώνονται οι τακτικές αποδοχές εξαιτίας της αύξησης των φιλοδωρημάτων, διαφορετικά θα επιβάλλονται πρόσθετες εισφορές.

Το ζήτημα ανέκυψε μετά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, που επέτρεψε τη λεπτομερή παρακολούθηση των συναλλαγών. Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Κουράσης, η απόφαση του Αρείου Πάγου προβλέπει ότι τα φιλοδωρήματα πρέπει να θεωρούνται μισθός και να υπόκεινται στις αντίστοιχες κρατήσεις και εισφορές. Ο ίδιος τόνισε ότι «το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς καλύπτει τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη διαχείριση των φιλοδωρημάτων».

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων που δίνονται μέσω πιστωτικών καρτών. Το ποσό του φιλοδωρήματος μπορεί να καταχωρείται αυτόνομα στα POS, ενώ κατά τους φορολογικούς ελέγχους, οι ελεγκτές εξετάζουν αν τα φιλοδωρήματα αποδίδονται ολόκληρα στους εργαζομένους και αν τηρούνται σωστά οι διαδικασίες για τη δήλωσή τους ως πρόσθετες αποδοχές.

Συνολικά, το πλαίσιο αυτό αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας διαφάνεια στη διαχείριση των φιλοδωρημάτων, αλλά και στην αποφυγή καταχρηστικών πρακτικών από πλευράς των επιχειρήσεων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή