Το Μητρώο φέρνει «κόφτη» στα επιδόματα - Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ

Νέα πλατφόρμα, στην οποία θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ 

Το Μητρώο φέρνει «κόφτη» στα επιδόματα - Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ
2'

Στη δημιουργία Κεντρικού Μητρώου, στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου - όπως αναφέρει η Απογευματινή - μέσα από την ηλεκτρονική βάση να ελέγχονται οι δικαιούχοι, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τα 220.000 ευρώ, ενώ θα ενθαρρύνεται η εργασία των επιδοματούχων με αύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια.

Τη δημιουργία του Μητρώου προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Απογευματινή, με την πλατφόρμα να εντάσσει «εκείνους που περιλαμβάνονται στις επιδοματικές πολιτικές του κράτους».

Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι «να πηγαίνουν τα επιδόματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και γι' αυτό και το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής αναθεώρησε τα επιδόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος είναι να κοπούν τα τρία επιδόματα από την πρόσβαση των εύπορων δικαιούχων. Πρόκειται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού, καθώς, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, από την 1/1/2025 εισάγονται και ακόμη τρία κριτήρια για την καταβολή τους: το ύψος της κινητής, της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων.

Ποιους θα αφορά ο «κόφτης» στα επιδόματα

Ο «κόφτης» στη χορήγηση του επιδόματος τέκνων θα αφορά μια οικογένεια με δύο παιδιά και ακίνητη περιουσία 220.000 ευρώ και αυτοκίνητο 1.600 κυβικών. Έτσι, αν μια οικογένεια έχει μια κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό, κινδυνεύει να τεθεί εκτός επιδομάτων.

Στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας.

Από την 1/1/2025 η αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ εμπεριέχει τα εξής:

  • Εισάγει «κόφτη» στη χορήγηση των τριών επιδομάτων, που θα προκύπτει από την προσμέτρηση καταθέσεων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των δικαιούχων.
  • Προβλέπεται αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους που οδηγεί σε ένα ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 70 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την αύξηση των τριών παραπάνω επιδομάτων που καλύπτουν 1.080.000 επιδοματούχους.
  • Η απόκτηση των επιδοματούχων δεν θα εμποδίζεται από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή