Βρετανικό μοντέλο στα επιδόματα: Ο γρίφος για την Ελλάδα - Τι ισχύει στην Αγγλία
Το κεντρικό μητρώο κοινωνικών επιδομάτων στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί ένα σύστημα που συγκεντρώνει όλες τις παροχές και τους όρους καταβολής τους, επιβάλλοντας ανώτατα όρια και διαφοροποιήσεις ανά περιοχή - Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, μελετά την εφαρμογή ενός παρόμοιου μοντέλου για τη χώρα μας
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε πρόσφατα στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κεντρικό μητρώο κοινωνικών επιδομάτων, βασισμένο στο βρετανικό μοντέλο. Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στόχος είναι η συνολική εποπτεία των επιδομάτων, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η σωστή κατανομή τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το αντίστοιχο σύστημα έχει θεσπίσει ένα κεντρικό μητρώο, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα επιδόματα, με συγκεκριμένα όρια και διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Αυτό το βρετανικό μοντέλο αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη διαμόρφωση αντίστοιχων πολιτικών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το Newsbomb.gr επικοινώνησε με οικονομικούς αναλυτές και εργατολόγους οι οποίοι δηλώνουν άγνοια περί του τι θα κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το «βρετανικό μοντέλο» που ακούστηκε δια στόματος του υπουργού, ωστόσο παρακάτω παραθέτουμε τι ισχύει στη Βρετανία σχετικά με τα επιδόματα.
Το βρετανικό μοντέλο για τα κοινωνικά επιδόματα βασίζεται σε ένα κεντρικό μητρώο, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα επιδόματα και τους όρους καταβολής τους. Κάθε πολίτης μπορεί εύκολα να ενημερωθεί για τις παροχές που δικαιούται, όπως οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα φροντίδας, ανεργίας, αναπηρίας και στέγασης.
Κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος είναι το ανώτατο όριο που περιορίζει το συνολικό ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό, καθώς και η διαφοροποίηση αυτού του ορίου ανάλογα με την περιοχή διαμονής. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά που ζουν εντός Λονδίνου έχουν υψηλότερο πλαφόν σε σύγκριση με αυτούς που ζουν εκτός της πόλης.
Υπάρχουν εξαιρέσεις από το ανώτατο όριο για όσους λαμβάνουν παροχές λόγω αναπηρίας ή φροντίδας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύει προσωρινή απαλλαγή από το πλαφόν για 9 μήνες.
Δείτε μετά το 16:15 λεπτό, όσα ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με το βρετανικό μοντέλο:
Σ
Στο βρετανικό σύστημα κοινωνικών επιδομάτων περιλαμβάνονται οι εξής παροχές:
- Παροχές και οικονομική στήριξη για οικογένειες
- Παροχές και στήριξη για όσους φροντίζουν κάποιον
- Παροχές για άτομα με αναπηρία ή προβλήματα υγείας
- Παροχές και στήριξη για ανέργους
- Παροχές για άτομα με χαμηλό εισόδημα
- Στήριξη σε περίπτωση προσωρινής ανικανότητας για εργασία
- Επίδομα παιδιού
- Επίδομα απασχόλησης και στήριξης
- Επίδομα στέγασης
- Επίδομα ανεργίας
- Επίδομα μητρότητας
- Επίδομα σοβαρής αναπηρίας