Νέες φορο-κλίμακες για τη μεσαία τάξη - Τι βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου

Αλλαγές των φορολογικών συντελεστών με έμφαση στην ελάφρυνση των εισοδημάτων της αποκαλούμενης μεσαίας τάξης 

Νέες φορο-κλίμακες για τη μεσαία τάξη - Τι βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου
EUROKINISSI.
2'

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στη μείωση των φόρων για τα μεσαία εισοδήματα, θα αποτελέσουν βασικό ζήτημα για το οικονομικό επιτελείο τα επόμενα δύο χρόνια. Στόχος είναι να μειωθούν τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30%, ένα μέτρο που φαινόταν να έχει «ξεχαστεί».

Από το 2019 έχουν υλοποιηθεί γενικευμένα μέτρα φοροελάφρυνσης, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτά τα μέτρα ωφέλησαν ευρύτερες κατηγορίες πολιτών, από μισθωτούς έως οικονομικά ευάλωτους, ενώ για τη μεσαία τάξη δεν υπήρξε ανάλογη στήριξη, καθώς έχασε ενισχύσεις λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τον ελεύθερο τύπο, προγραμματίζονται μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος για εισοδήματα από 25.000 έως 50.000 ευρώ, αφού αυτοί οι φορολογούμενοι παραμένουν μεγάλοι «συνεισφορείς» στα δημόσια έσοδα. Με βάση τις προσδοκίες για αύξηση εσόδων από τη φοροδιαφυγή κατά 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, σχεδιάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα.

Η τρέχουσα κλίμακα φορολόγησης ξεκινά με συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και φτάνει στο 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα σκέψεις υπάρχουν για εισαγωγή ενδιάμεσων συντελεστών που θα ελαφρύνουν τα βάρη για τη μεσαία τάξη, ενώ οι πρώτες αποφάσεις αναμένονται από το 2025, ανάλογα με την πορεία των εσόδων από τη φοροδιαφυγή.

Εξετάζονται επίσης και άλλες πρωτοβουλίες, όπως το επίδομα επικινδυνότητας για 80.000 ένστολους και η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για νομικά πρόσωπα, καθώς και για εργαζόμενους με περιορισμένους εργοδότες. Οι διαρκώς αυξανόμενες αποδόσεις στα φορολογικά έσοδα στηρίζουν αυτές τις αλλαγές.

Παράλληλα, υπάρχουν προβλέψεις για αναθεώρηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία αποτελούν πηγή επιπλέον φόρων, επιβαρύνοντας κυρίως μη μισθωτούς. Η ΑΑΔΕ, με την ψηφιοποίηση των ελέγχων, μπορεί να προχωρήσει σε προσαρμογές που θα επιτρέψουν πιο δίκαιη φορολόγηση, αποτρέποντας στρεβλώσεις και επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή