Παρέμβαση ΕΒΕΑ για να αποφευχθεί η εισφορά επί του τζίρου των Α.Π.Ε.
Την αποφυγή της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ζήτησε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, A. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με τον υφυπουργό Ενέργειας, τονίστηκε, ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση λόγω προβλημάτων του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) και η φημολογούμενη προώθηση νέων μέτρων, όπως η επιβολή εισφοράς επί του τζίρου, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσει και το αρνητικό κλίμα και την καχυποψία που διέπει τις σχέσεις κράτους και επιχειρήσεων, σε ό,τι έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα της Πολιτείας.
Σημειώνεται, ότι το ΕΒΕΑ ήδη έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευ. Λιβιεράτο, στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι που απορρέουν για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, σε περίπτωση που προωθηθούν -αναδρομικά μάλιστα- τροποποιήσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Ο κ. Μίχαλος τόνισε στον κ. Παπαγεωργίου ότι τυχόν ενέργεια του ΥΠΕΚΑ να προβεί σε αναδρομικές παρεμβάσεις που θα επηρεάζουν οποιαδήποτε ρύθμιση από την οποία διέπονται οι ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις με τον ΛΑΓΗΕ, παραβιάζει τις διοικητικές αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της συνακόλουθης αρχής ασφάλειας του δικαίου. Επίσης, είπε, παρεμβαίνει κατάφωρα στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων που θεμελιώνεται στο άρθρο 5 του Συντάγματος.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ζήτησε από τον υφυπουργό Ενέργειας να μελετήσει σε βάθος εκ νέου το ζήτημα, δεδομένου άλλωστε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και ειδικότερα για τα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας, παρέχει ασφάλεια και προάγει τις επενδύσεις, ενισχύει την απασχόληση -στον κλάδο απασχολούνται περίπου 15.000 εργαζόμενοι ως εγκαταστάτες, μεγάλος αριθμός κατασκευαστών βάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και πέντε βιομηχανίες παραγωγής- και κατά συνέπεια, είπε ο κ. Μίχαλος, δεν δικαιολογεί αναδρομικές τροποποιήσεις.
Διαβάστε επίσης:
«Φωτιά» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από την αύξηση του τέλους Α.Π.Ε.