Αυστρία: Μεγιστάνας ζητά την κατάργηση του ευρώ
Σε δημοψήφισμα για το ρόλο της Αυστρίας στην Ευρώπη προσπαθεί να μετατρέψει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ανταλλακτικών αυτοκινήτων Φρανκ Στρόναχ ο οποίος, παρά τα 79 χρόνια του, εισέβαλε ορμητικά στην πολιτική σκηνή της χώρας ζητώντας την κατάργηση του ευρώ.
Ο Στρόναχ, ο οποίος μετανάστευσε στον Καναδά σε ηλικία 22 ετών και έγινε πάμπλουτος ιδρύοντας την εταιρεία ανταλλακτικών Magna, υποστηρίζει ότι το ευρώ πρέπει να αντικατασταθεί από το αυστριακό σελίνι το συντομότερο δυνατόν, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Το κόμμα του προς το παρόν δεν έχει όνομα, ούτε και ιδιαίτερα μεγάλη υποστήριξη, αφού στις δημοσκοπήσεις παίρνει μονοψήφια ποσοστά. Στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup είχε 8%, πολύ πίσω από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ), τους εταίρους τους στην κυβέρνηση, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) και τους ευρωσκεπτικιστές του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ). Ωστόσο, καθώς τα κεντροδεξιά κόμματα εμφανίζονται αποδυναμωμένα εξαιτίας μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς, ο Στρόναχ κατάφερε να φέρει την πολιτική συζήτηση εκεί που ήθελε ο ίδιος. "Το νόμισμα είναι το οικονομικό καθρέφτισμα του έθνους. Η ευημερία δημιουργείται μόνο αν κάθε χώρα έχει το δικό της νόμισμα" είπε πρόσφατα στο τηλεοπτικό κανάλι ÖRF.
Ο Στρόναχ έφυγε από την Αυστρία στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν η χώρα προσπαθούσε να συνέλθει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν υπό τη στρατιωτική κατοχή των Συμμάχων. Ενώ όμως εκείνος άλλαζε όνομα (το πραγματικό του είναι Φραντς Στρόζακ) και έχτιζε την αυτοκρατορία του στον Καναδά η Αυστρία εντάχθηκε στην ομάδα των ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών που σήμερα είναι υποχρεωμένες να βοηθούν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι "διασώσεις" χωρών έχουν προκαλέσει κόπωση στις εύπορες χώρες και για το λόγο αυτό μια ενδεχόμενη αμφιταλάντευση της μέχρι σήμερα φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας θα ήταν δυσοίωνο σημάδια για το ενιαίο νόμισμα.
Ο Στρόναχ στοχεύει σε ένα "σκληρό πυρήνα" ψηφοφόρων, περίπου το 30% των Αυστριακών που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν ήθελαν εξ αρχής το ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση αν όδευε μόνη της αντί να δίνει δισεκατομμύρια σε βοήθεια για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Απορρίπτουν επίσης το επιχείρημα ότι οι μισές θέσεις εργασίας στην Αυστρία εξαρτώνται από τις εξαγωγές οι οποίες θα αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα αν οι αγορές ωθούσαν πολύ προς τα πάνω την αξία του νέου σελινιού.
Το 70% των αυστριακών εξαγωγών πηγαίνουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γειτονική Ελβετία βιώνει ήδη τις συνέπειες του ισχυρού φράγκου καθώς οι επενδυτές αναζητούν μια σταθερή εναλλακτική λύση απέναντι στην ταραγμένη ευρωζώνη.