Τρύγος στο Αιγαίο για το ΜΕΤΑΧΑ

Κάτι ξεχωριστό συμβαίνει στο νησί της Σάμου στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου: ο τρύγος των σταφυλιών της ποικιλίας μοσχάτο, που μαζεύονται με το χέρι με την ίδια ακριβώς φροντίδα με την οποία μεγαλώνουν τα αμπέλια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τρύγος στο Αιγαίο για το ΜΕΤΑΧΑ
3'

Τα πάντα συμβαίνουν χάρη σε απλές κινήσεις, σχεδόν ξεχασμένες σε άλλα μέρη του κόσμου, που φέρουν τη σφραγίδα της παράδοσης. Ένα σπάνιο αποτέλεσμα γεννιέται από μια μοναδική τέχνη, που περνάει από γενιά σε γενιά.

Τα πάντα γύρω από τη Σάμο μοιάζουν να είναι μοναδικά: η τοποθεσία της, στις πύλες της Ευρώπης, σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από την ασιατική ακτογραμμή, ο ήλιος που τη λούζει με το χρυσό του φως, η βαθιά γαλάζια θάλασσα που χαϊδεύει τις ακτές του νησιού, όπου τα αμπέλια συναντούν το νερό. Και πάνω από όλα, ο χρόνος, που κυλά αργά και ήρεμα...

Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, που τα αμπέλια της Σάμου παράγουν μερικούς από τους πιο αρωματικούς μοσχάτους οίνους στον κόσμο. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτά τα θεία δώρα της φύσης βρίσκουν τελικά το δρόμο τους προς ένα μπουκάλι ΜΕΤΑΧΑ.

Τα αμπέλια της Σάμου δε μοιάζουν με κανένα άλλο στη γη: μικρά, στο μέγεθος ενός κήπου, είναι βαθιά ριζωμένα στις πλαγιές του νησιού, ενώ μπορούν να βρεθούν από το επίπεδο της θάλασσας ως και την κορυφή του ψηλότερου βουνού του νησιού. Οι ντόπιοι τα καλλιεργούν σε συχνά δύσβατες περιοχές που έχουν το πλεονέκτημα του ιδανικού κλίματος. Το τραχύ, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία έδαφος, που εκτίθεται στον ήλιο του Αιγαίου και τη δροσερή θαλασσινή αύρα, θρέφει υπέροχα τα σταφύλια, προσδίδοντάς τους έναν ανεπανάληπτο, έντονα αρωματικό χαρακτήρα, που θα συναντήσετε σε κάθε σταγόνα ΜΕΤΑΧΑ.

Στη Σάμο, ο τρύγος διαρκεί από τις αρχές Αυγούστου ως τα τέλη Οκτωβρίου. Τα σταφύλια μαζεύονται από ανθρώπινα χέρια, ποτέ από μηχανήματα, καθώς τα αμπέλια είναι πολύ στενά για να αφήσουν τις μοντέρνες μηχανές να αλλοιώσουν τα δώρα της φύσης. Και οι αμπελουργοί της Σάμου καλωσορίζουν αυτόν τον «περιορισμό» και νιώθουν υπερήφανοι για αυτόν.

Αυτή η παράδοση, που φυλάσσεται για αιώνες, επιτρέπει στους καλλιεργητές να διαλέγουν επί τόπου τα καλύτερα σταφύλια. Αυτή είναι, άλλωστε και η στιγμή που ο Κώστας Ράπτης, ο ΜΕΤΑΧΑ Master, προστίθεται στην ομάδα των καλλιεργητών – με πολλούς από τους οποίου των συνδέουν σχέσεις μακρόχρονης φιλίας – για να διαλέξει τα σταφύλια από τα οποία θα παραχθεί το καλύτερο μοσχάτο κρασί, που θα καταλήξει να παλιώνει στα κελάρια του ΜΕΤΑΧΑ. Οι επιλογές του ΜΕΤΑΧΑ Master εστιάζουν στα πιο αρωματικά κρασιά της ποικιλίας μοσχάτο, που συνήθως προέρχονται από σταφύλια που μεγάλωσαν στα ψηλότερα αμπέλια του Όρους Άμπελος. Αυτό το μοσχάτο κρασί θα αναμειχθεί έπειτα από τον ΜΕΤΑΧΑ Master με εξαιρετικά παλαιωμένα αποστάγματα. Έτσι, χάρη στο ταλέντο του, γεννιέται το ΜΕΤΑΧΑ, το απαλότερο αλκοολούχο ποτό κάτω από τον ήλιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή