ΕΣΕΕ: Ζητά αλλαγές στον μηχανισμό επιθεώρησης εργασίας
H Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ζητεί αλλαγές στον μηχανισμό επιθεώρησης εργασίας.
Ηδη τα μέλη της κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα στη συνάντηση που είχαν για την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών εργασίας με το κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) Giuseppe Casale, Maria Luz Vega, France Auer και K. Τσοτρούδη.
Συγκεκριμένα, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για το εργασιακό περιβάλλον, οι απόψεις και οι προτάσεις του ελληνικού εμπορίου συνοψίζονται στο υπόμνημα της ΕΣΕΕ που δόθηκε στο κλιμάκιο του ILO, στο οποίο τονίζει ότι η επιθεώρηση της εργασίας αποτελεί υποχρέωση του κράτους.
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει, επίσης, πως υπάρχει κίνδυνος «να μετατραπεί η επιθεώρηση εργασίας από ελεγκτικό όργανο ουσίας σε μηχανισμό δημιουργίας εντυπώσεων». Αναφέροντας ότι η δυνατότητα των επιθεωρητών να εισέρχονται στους χώρους εργασίας νύχτα ή/και απροειδοποίητα, δημιουργεί φοβικό κλίμα και κίνδυνο αυθαιρεσιών, ζητάει να προστεθούν προϋποθέσεις για «τέτοιες ακραίες παρεμβάσεις, οι οποίες να σχετίζονται με την διάπραξη εγκληματικών πράξεων ή σοβαρών αδικημάτων, οπότε θα είναι αναγκαία και η παρουσία δικαστικών λειτουργών».
Οσον αφορά στη συμφιλιωτική διαδικασία και την εξώδικη επίλυση διαφορών, η συνομοσπονδία των εμπόρων σημειώνει πως για να είναι αυτή η διαδικασία πράγματι σημαντική πρέπει να καταργηθούν οι προβλεπόμενες από τον σχετικό νόμο διοικητικές κυρώσεις προς τον εργοδότη, ή να επιφυλάσσονται μόνο για συμμετοχή με σκοπό την παρέλκυση.
Η ΕΣΕΕ θεωρεί, επίσης, ότι η συγχώνευση των ελεγκτικών μηχανισμών της επιθεώρησης εργασίας και του ΙΚΑ «θα κάνει περισσότερο αποτελεσματικό το ελεγκτικό έργο και θα αποτρέψει επικαλύψεις στο έργο των δύο φορέων».
Διοικητικές κυρώσεις
Τις διοικητικές κυρώσεις, τις θεωρεί υπερβολικές, αφού ο νόμος στο ΣΕΠΕ προβλέπει ακόμα και την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης.
Επίσης, στις διοικητικές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το ΣΕΠΕ περιλαμβάνονται και πρόστιμα από 500 έως 50.000 ευρώ, τα οποία η συνομοσπονδία χαρακτηρίζει εξωπραγματικά για την τωρινή οικονομική πραγματικότητα και προτείνει «τέτοιες βαριές ποινές να περιβάλλονται και με δικαστική κρίση, ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός κακοπιστίας της επιχείρησης και να αποφεύγονται αυθαιρεσίες».