ΕΣΑΗ: Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ενέργεια και των τιμών εισαγωγής του φυσικού αερίου, απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού και πρόσβαση των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος στη φθηνή παραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτες και υδροηλεκτρικά, ζήτησαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ, Α. Καλλιτσάντσης υποστήριξε ότι, με το ισχύον καθεστώς, οι ιδιωτικές μονάδες που χρησιμοποιούν για καύσιμο αποκλειστικά φυσικό αέριο, πωλούν την ενέργεια σε τιμές 7% κάτω του κόστους. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, καθηγητής του ΕΜΠ, Μ. Κακαράς έκανε λόγο για στρεβλώσεις της αγοράς από την πλευρά της ΔΕΗ, που έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζεται η χονδρική τιμή του ρεύματος κατά 18 ευρώ ανά μεγαβατώρα χαμηλότερη από την πραγματική.
Η απελευθέρωση των τιμολογίων του ρεύματος περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, με ημερομηνία εφαρμογής τον Ιούνιο του 2013. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση των ιδιωτών στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ, για την οποία είναι σε εξέλιξη διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που προβλέπει δημοπρασίες ενέργειας έως ότου υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που υπάρχει μέχρι στιγμής για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ επισήμανε την ανάγκη μείωσης των τιμών εισαγωγής του φυσικού αερίου -υπενθυμίζεται ότι βασικός προμηθευτής της χώρας είναι η ρωσική Gazprom- με διαπραγματεύσεις σε διακυβερνητικό επίπεδο, αλλά και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Συνδέσμου, τυχόν μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα -το οποίο σημαίνει ότι η τιμή στη χώρα μας θα συγκλίνει με την αντίστοιχη προς την Ιταλία- θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Στις προτάσεις του Συνδέσμου για μείωση του κόστους τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους καταναλωτές, περιλαμβάνονται ακόμη η διασύνδεση των νησιών και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, ώστε να σταματήσει η χρήση των ακριβών πετρελαϊκών μονάδων.
Μόνο από τη διασύνδεση της Κρήτη εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ μπορούν να προκύψουν από τον περιορισμό λειτουργίας των μη αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.