Λανγκάρντ: Ανοιχτό το θέμα της επιμήκυνσης
«Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό ως αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης στις ιδιωτικοποιήσεις και την περιορισμένη είσπραξη εσόδων» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον.
Όπως τόνισε η κ. Κριστίν Λανγκάρντ, η Ελλάδα χρειάζεται σειρά περικοπών και ενίσχυση εσόδων για να καλύψει το κενό αυτό, μαζί με εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πως «μέρος της εξίσωσης θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους».
«Δεν χρειαζόμαστε μόνο 11,5 δισ. ευρώ περικοπών, χρειαζόμαστε σειρά περικοπών και ενίσχυση εσόδων για να καλυφθεί το κενό», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε τη σημασία υιοθέτησης «δομικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού πληθυσμού», επισημαίνοντας πως «αρκετά επαγγέλματα είναι ακόμη "κλειστά" παρά την υψηλή ανεργία».
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε πως «το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης.
Απαντώντας σε ερώτηση, για το που βρίσκεται σήμερα ο διάλογος μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι άνθρωποι της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα (Πολ Τόμσεν) «κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Ο στόχος της μείωσης του χρέους στην Ελλάδα έως 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2020 εξακολουθεί να είναι στον ορίζοντα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου να μετρήσει τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν μέχρι τότε.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία μίλησε στο Peterson Institute for International Economics, επισήμανε την ανάγκη για «επείγουσα δράση» από Ευρώπη και ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι «γεμάτη αβεβαιότητα» και ότι «η Ευρώπη παραμένει προφανώς στο επίκεντρο της κρίσης και γι' αυτό η επείγουσα δράση είναι απαραίτητη».