L' Echo: Ελλάδα και Ισπανία έχασαν μισό τρις από επενδύσεις

Περισσότερα από 530 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούσαν σε ξένα κεφάλαια και επενδύσεις, έφυγαν από την Ελλάδα και την Ισπανία, ως συνέπεια της κρίσης εμπιστοσύνης προς τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της βελγικής εφημερίδας «L' Echo».

L' Echo: Ελλάδα και Ισπανία έχασαν μισό τρις από επενδύσεις
2'

«Η φυγή κεφαλαίων που προκάλεσε η κρίση της Ευρωζώνης δεν τελείωσε. Αντίθετα, οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται στις περιφερειακές χώρες της νομισματικής ένωσης. Αυτό το φαινόμενο κινδυνεύει να περιορίσει την πρόσβαση στα κεφάλαια για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, και να επιβραδύνει την ανάκαμψη σε χώρες όπως την Ελλάδα ή την Ισπανία», αναφέρει η εφημερίδα.

Η εντατικοποίηση της κρίσης προκάλεσε μεταφορές κεφαλαίων από την περιφέρεια της Ευρωζώνης προς το κέντρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ που επικαλείται η εφημερίδα. Αυτές οι κινήσεις δεν είναι βέβαια χωρίς συνέπειες. Η μείωση της παρουσίας ξένων επενδυτών στην περιφέρεια αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις χώρες της περιφέρειας.

«Η αποχώρηση των ξένων επενδυτών από την αγορά του εθνικού χρέους της περιφέρειας τον περασμένο χρόνο είχε ήδη επιπτώσεις στις τράπεζες, που είδαν να μειώνεται η βούληση των ξένων να παρέχουν χρηματοδοτήσεις», συνεχίζει η έκθεση.

«Και εάν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν την ικανότητα να δανειστούν, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν πολύ δύσκολες για τις πιο εύθραυστες τράπεζες της περιφέρειας», τονίζει η έκθεση του ΔΝΤ.

Σε αυτές τις νέες δυσκολίες, προστίθεται η φυγή των καταθέσεων, «που αντικατοπτρίζουν τον συνδυασμό της απώλειας της εμπιστοσύνης και της οικονομικής ύφεσης», εξηγεί το ΔΝΤ. Η απόσυρση καταθέσεων υπήρξε πιο σοβαρή στην Ελλάδα, όπου οι τραπεζικές καταθέσεις είναι 30% πιο χαμηλές από το μέγιστο επίπεδό τους. Αλλά το φαινόμενο έθιξε και τράπεζες στην Ισπανία και Ιρλανδία, κυρίως.

Εάν οι ξένοι επενδυτές συνεχίσουν να μειώνουν την παρουσία τους στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, «πολλές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης», προειδοποιεί η έκθεση του ΔΝΤ. Θα είχε σαν συνέπεια τη μείωση των δανείων στον ιδιωτικό τομέα και θα προκαλούσε σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στις τράπεζες και το κράτος. Οι επενδυτές φεύγουν, οι τοπικές τράπεζες δανείζουν στο κράτος και η πραγματική οικονομία βρίσκεται χωρίς χρηματοδότηση: ο κίνδυνος αυτής της κατάστασης είναι να παρασυρθεί η Νότια Ευρώπη σε έναν φαύλο κύκλο.

Η λύση είναι η ολοκλήρωση, επαναλαμβάνει το ΔΝΤ και επισημαίνει πως «πρέπει να πάψουν οι ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή