2012: H χρονιά των τραπεζικών σκανδάλων παγκοσμίως

Ως η χρονιά των τραπεζικών σκανδάλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2012, μια και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και χειραγώγηση νομισμάτων ξεπέρασαν το ποσό των 6 δισ. δολαρίων!

2012: H χρονιά των τραπεζικών σκανδάλων παγκοσμίως
2'

Και καθώς η αξιοπιστία του κλάδου διεθνώς επλήγη σε σημαντικό βαθμό, οι έρευνες των εποπτικών οργάνων αναμένονται εντατικές και κατά το νέο έτος, όπως διαβάζουμε στη Ημερησία.

Σοκ στους τραπεζικούς κύκλους όχι μόνο της γηραιάς ηπείρου αλλά ολόκληρου του πλανήτη προκάλεσε στις αρχές του Δεκέμβρη η επιδρομή 500 περίπου αστυνομικών στους δίδυμους γυάλινους πύργους της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη.

Η «νούμερο ένα» τράπεζα της Γερμανίας κατηγορήθηκε για εξοργιστικά σκάνδαλα και κορυφαία στελέχη του οίκου θεωρήθηκαν ύποπτα για μια σειρά αδικήματα, όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και παρακώλυση δικαιοσύνης.

Νωρίτερα και άλλοι τραπεζικοί κολοσσοί είχαν μπει στο... μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης: η χειραγώγηση του Libor, τα αστρονομικά ποσά που έγιναν καπνός σε αποτυχημένες χρηματιστηριακές κερδοσκοπίες, τα σκάνδαλα πώλησης ακατάλληλων επενδυτικών προϊόντων και οι κατηγορίες για βαριές απάτες, όπως ξέπλυμα χρήματος από τρομοκρατία και ναρκωτικά, είναι μερικά μόνο περιστατικά.

Το σκάνδαλο Libor θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το χειρότερο της χρονιάς που έφυγε. Τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου (Royal Bank of Scotland, HSBC, JP Morgan, Deutsche Bank, Barclays, UBS, Citigroup) συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν το διατραπεζικό αυτό επιτόκιο.

Σκάνδαλο Libor

Το πιο δυνατό σημείο του σκανδάλου Libor ήταν ο συμβιβασμός που έκανε η ελβετική τράπεζα UBS με διεθνείς εποπτικές αρχές, πληρώνοντας το ιλιγγιώδες πρόστιμο του 1,5 δισ. δολαρίων! Η UBS πρωταγωνίστησε και στις ανεξέλεγκτες χρηματιστηριακές συναλλαγές των traders.

Η Barclays, η πρώτη που παραδέχτηκε τη συμμετοχή στο σκάνδαλο και βοήθησε στις έρευνες των Αρχών, γλίτωσε με 450 εκατ. δολάρια, ενώ το πρόστιμο για την RBS ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ. Λίγο νωρίτερα, η Societe Generale είχε κατηγορηθεί ότι παρέβλεψε τις παράνομες κολοσσιαίες θέσεις που άνοιγε ο trader Jerome Kerviel, με αποτέλεσμα τελικά να υποστεί ζημίες 5 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή