Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν πτώση το 2012

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 7% το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον δείκτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που δημοσιεύθηκε και υποχώρησε το Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν πτώση το 2012
1'

Για το 2012, ο δείκτης έφτασε στις 212 μονάδες, δηλαδή 7% χαμηλότερα απ' ό,τι το 2011, διευκρινίζει ο FAO, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του που βλέπει να απομακρύνεται έτσι κάθε κίνδυνος να εκδηλωθεί επισιτιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ για τη γεωργία και τον επισιτισμό, η μείωση αυτή μέσα στο έτος οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ελαίων.

Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων, ο οποίος υπολογίζεται με βάση ένα "καλάθι" βασικών τροφίμων, συνέχισε να μειώνεται το Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, υποχωρώντας κατά 1,1% στις 209 μονάδες για τον τελευταίο μήνα του χρόνου --ενώ είχε φτάσει τις 263 μονάδες τον Αύγουστο, εξαιτίας της αιφνίδιας ανόδου των τιμών των δημητριακών.

Το Δεκέμβριο, η πτώση των τιμών των κύριων δημητριακών και των ελαίων που άρχισε από το φθινόπωρο επιβεβαιώθηκε.

Εξάλλου στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, οι πιο ισχυρές μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στη ζάχαρη (17,1%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (14,5%) και τα έλαια (10,7%), ενώ οι μειώσεις τιμών στα δημητριακά ήταν πολύ μικρότερες (2,4%), όπως και στο κρέας (1,1%).

"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μια ανατροπή της κατάστασης που επικρατούσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι τιμές σημείωσαν ισχυρή άνοδο προκαλώντας φόβους για μια νέα επισιτιστική κρίση", δήλωσε ο Τζόμο Σουνταράμ, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικής Ανάπτυξης στον FAO.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή