Ώρα να πληρώσουν φόρους και οι εφοπλιστές

Έκτακτη κλιμακωτή εισφορά για τέσσερα χρόνια ζητεί η κυβέρνηση από τις ναυτιλιακές εταιρείες

Ώρα να πληρώσουν φόρους και οι εφοπλιστές
2'

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Χέρι στα ασύδοτα κέρδη των εφοπλιστών επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση Σαμαρά με έκτακτη κλιμακωτή εισφορά για τέσσερα χρόνια, επί του συνολικού ετήσιου ποσού εισαγόμενου συναλλάγματος, προς τις ναυτιλιακές εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα.

Οι πιέσεις που δέχονται οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης από τον επιχειρηματικό κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν και οι εφοπλιστές στην προσπάθεια εξεύρεσης χρημάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν έδρα στην Ελλάδα, υπάγονται στις (ευεργετικές) διατάξεις του νόμου 27/1975 και διαχειρίζονται πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία, χωρητικότητας άνω των 500 κόρων καλούνται να καταβάλλουν έκτακτη κλιμακωτή εισφορά για τέσσερα χρόνια. Η πρόνοια αυτή αναφέρεται στο άρθρο 45 των νομοθετικών ρυθμίσεων που συζητούνται στη Βουλή.

Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες της ακτοπλοΐας αλλά και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες. Ειδικά για την ακτοπλοΐα υπάρχουν σκέψεις ενίσχυσης των εταιρειών με το δεδομένο ότι οι περισσότερες απ’ όσες δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο βρίσκονται σε δεινή κατάσταση ρευστότητας και λειτουργίας.

Τρεις κλίμακες συντελεστών

Όσον αφορά στους εφοπλιστές που δεν τους έχει αγγίξει ακόμα η κρίση, η κυβέρνηση τους καλεί να πληρώσουν με φορολογικό συντελεστή 10% για την εισαγωγή συναλλάγματος μέχρι 200.000 δολαρίων ΗΠΑ, δηλαδή συνολικό φόρο αξίας 20.000 δολλαρίων.

Όταν μια ναυτιλιακή εταιρεία έχει εισάγει συνάλλαγμα από 200 έως 400 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ ο φορολογικός συντελεστής θα φθάσει το 8%. Το σύνολο του φόρου για ποσό 400.000 δολαρίων το σύνολο της εισφοράς θα αγγίξει τα 36.000 δολάρια. Όσον αφορά σε ποσά άνω των 400.000 δολαρίων ο συντελεστής θα αγγίξει το 6%.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο φόρος υπολογίζεται σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών και καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες δόσεις, δηλαδή στους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του έτους υποβολής της δήλωσης σε ευρώ με βάση την επίσημη ισοτιμία των νομισμάτων αυτών κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης.

Κι επειδή υπάρχουν εφοπλιστές που έχουν συνηθίσει να μην πληρώνουν υπήρξε και ειδική πρόνοια. Σε περίπτωση παράλειψης επίδοσης, από τον υπόχρεο, της δήλωσης που προβλέπεται από το νόμο,και υποβολής εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος και πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2523/1997.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ζητεί φόρους 140 εκατομμυρίων ευρώ ως το 2016 από τους εφοπλιστές ως συμμετοχή τους στην οξύτατη κρίση χρέους που βιώνει η χώρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή