Βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική μεταποίηση
Περαιτέρω σημαντική επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα υπέδειξε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία– καθώς έκλεισε τον Ιανουάριο στις 41,7 μονάδες, με μικρή μεταβολή από την τιμή των 41,4 μονάδων του Δεκεμβρίου.
Η πτωτική στροφή παρέμεινε έντονη τον Ιανουάριο και ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης υποχώρησης του όγκου των νέων εργασιών που έλαβαν οι παραγωγοί αγαθών.
Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2012, και ο οποίος προσέγγιζε τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί με βάση τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας που ξεκίνησε στα μέσα του 1999. Παρότι γενικά έντονος, ο ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών εξαγωγών επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, υποδεικνύοντας ότι η ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση ήταν ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την απόδοση του κλάδου.
Η περιορισμένη εισροή νέων εργασιών είχε αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή του Ιανουαρίου, η οποία εξακολούθησε να μειώνεται απότομα (μολονότι σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα). Κατά συνέπεια, οι κατασκευαστές πραγματοποίησαν περαιτέρω περικοπές στα επίπεδα απασχόλησης.
Πιο αναλυτικά, ο ρυθμός περιορισμού των θέσεων εργασίας εξασθένησε σημαντικά από τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τη δεύτερη κατώτερη τιμή των τελευταίων 19 μηνών, καθώς η μόνη λιγότερο αισθητή μείωση του προσωπικού, στην προκειμένη περίοδο, σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Η απουσία πίεσης στη λειτουργική ικανότητα των εργοστασίων των κατασκευαστών, η οποία ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης ροής νέων παραγγελιών, οδήγησε σε επιπλέον μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Μολονότι ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο, ο ρυθμός μείωσης ήταν αναμφισβήτητα ταχύτερος από το μακροχρόνιο μέσο όρο της έρευνας.
Η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκε με έντονο και επιταχυνόμενο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, συμβάλλοντας σε περαιτέρω σημαντική υποχώρηση του όγκου των αποθεμάτων αγορών. Τα στοιχεία υπέδειξαν επίσης ότι τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν με ταχύ ρυθμό κατά τη διάρκεια του μήνα.
Τον Ιανουάριο, η αύξηση των τιμών εισροών επιβραδύνθηκε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών, το οποίο, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, ήταν εν μέρει αποτέλεσμα του ισχυρότερου ευρώ που άσκησε καθοδικές πιέσεις στις τιμές εισαγωγών. Οι τιμές εργοστασίου μειώθηκαν για εικοστό τρίτο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2011, παραμένοντας, ωστόσο, γενικά σταθερός.
πηγη ΑΠΕ