«Φακέλωμα» όλων των συναλλαγών από το ΥΠΟΙΚ

Μετοχές, καταθέσεις, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια, αλλά και όλες οι συναλλαγές, μπαίνουν πλέον στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών και «φακελώνονται» ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών.

«Φακέλωμα» όλων των συναλλαγών από το ΥΠΟΙΚ
2'

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει «φακέλωμα» όλων των κινήσεων και συναλλαγών, λόγος για τον οποίο άλλωστε έχουν ήδη δοθεί οδηγίες, ώστε πληροφορίες να συγκεντρώνονται ακόμη και για τυχόν ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, παραγώγων, ομολόγων, προϊόντων εφάπαξ καταβολής, επενδύσεων σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ., θυρίδων, αλλά ακόμη και για την αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.

Μεθαύριο, άλλωστε, 20 Φεβρουαρίου, λήγει και η τελευταία προθεσμία που έδωσε το οικονομικό επιτελείο για την υποβολή καταστάσεων και στοιχείων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα εκπαιδευτήρια, τις τράπεζες και τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία:

** από τις εταιρείες πιστωτικών καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών, στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές καρτών που έχουν εκδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,

** από τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών, πρέπει να γνωστοποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν:

α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν,

γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου, καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.

** από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία πρέπει να διαβιβάσουν στοιχεία που αφορούν στις υποχρεωτικές εισφορές των εργαζομένων,

** από τις εταιρείες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος όλα τα στοιχεία που αφορούν αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους, τον ΑΦΜ κτλ.

Σε περίπτωση βέβαια που δεν θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τις εταιρείες, τότε θα εφαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυστηρά πρόστιμα, που μπορεί να φθάσουν και τις 100.000 ευρώ, καθώς και διώξεις, ανάλογα με το παράπτωμα που έχει τελεστεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή