Κοινή ανάπτυξη βλέπουν Ρωσία και Κίνα

Στροφή προς ανατολάς επιδιώκει η Μόσχα συμπράττοντας με το Πεκίνο.

Κοινή ανάπτυξη βλέπουν Ρωσία και Κίνα
1'


Η αλλαγή στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πριν λίγο διάστημα, σήμανε την εποχή μίας νέας, περισσότερο δυναμικής περιόδου διακυβέρνησης για τον γίγαντα της Ανατολής. Ο νέος ηγέτης της χώρας Σι Ζινπινγκ μάλιστα φρόντισε από την πρώτη στιγμή να αναδείξει τις προτεραιότητές του, κάνοντας επίσκεψη σε Μόσχα, τη Διάσκεψη των BRICS, συναντώντας τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αλλά και πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Τανζανία δείχνοντας πως η Αφρική θα είναι ο νέος σταθμός της κινεζικής επέλασης προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Στον αντίποδα, η Μόσχα βλέποντας την Ε.Ε. να είναι βουλιαγμένη στη λιτότητα, στρέφει το βλέμμα της προς τα ασιατικά της εδάφη, εκεί που συναντά το «δράκο» του Πεκίνου. Άλλωστε για την αχανή Ρωσία, οι προϋποθέσεις ανάπτυξης αυτών των περιοχών αποτελεί μεγαλύτερο δέλεαρ καθώς υπάρχει η φιλική στάση των Κινέζων για κοινά αναπτυξιακά έργα. Ήδη, οι δύο πλευρές σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας απωανατολικής ζώνης offshore αλλά και έργων υποδομής όπως αγωγούς αερίου και λιμάνια.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η επόμενη περιοχή δυναμικής ανάπτυξης δεν αποκλείεται να είναι τα σινορωσικά εδάφη μιας και όπως όλα δείχνουν ο δίαυλος Μόσχας-Πεκίνου καθίσταται αποτελεσματικός και ικανός να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της διεθνούς ανάπτυξης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή