Απορρίφθηκε από τον ΣΕΒ η πρόταση της ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό
Αποκλίσεις στα περισσότερα σημεία διαπιστώθηκαν κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, με τη συμμετοχή των εκπρόσωπων των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ) και της ΓΣΕΕ.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις απέρριψαν το αίτημα της ΓΣΕΕ για επιστροφή στη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ. Συμφώνησαν, όμως, στην ανάγκη για θεσμοθέτηση εκ νέου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, επισημαίνοντας ότι αν οι συμβάσεις δεν είναι δεσμευτικές για όλες τις επιχειρήσεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα.
Σήμερα ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν σε επαγγελματικές ενώσεις, να μην δεσμεύονται από το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων. Επίσης, οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση και να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, με αίτημα την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, την επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, την αποκατάσταση της μετενέργειας, την αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκτίμησε ότι «η παραδοσιακή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεν απαντά στις σημερινές αγωνίες των εργαζομένων και η χρησιμότητά της έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα, δεδομένου ότι το βασικό αντικείμενό της, που ήταν ο καθορισμός του κατώτατου μισθού όπως και η διαδικασία τροποποίησής του, έχει προβλεφθεί με ισχύοντα νόμο και για μεγάλη χρονική διάρκεια».
«Η αγωνία των εργαζομένων σήμερα δεν είναι το ποσό του νόμιμου κατώτατου μισθού, αλλά η ανεργία ή ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους ή αν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα και η αβεβαιότητα αν θα πάρουν σύνταξη, αν θα βρουν δουλειά τα παιδιά τους» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο κ. Δασκαλόπουλος συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί η αυτοεξαίρεση των κοινωνικών εταίρων από τον διάλογο πολιτείας-τρόικας που σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 2012 και για να είναι αποτελεσματικός ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να αποβλέπει στην ουσία και όχι στην τήρηση των προσχημάτων για την τιμή των όπλων».
Επίσης, πρότεινε ξεχωριστές συζητήσεις των σωματείων των εργαζομένων και της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι «η πραγματικότητα των εργασιακών σχέσεων σε κάθε εργοδοτική οργάνωση είναι διαφορετική» ενώ κάλεσε τους συνδικαλιστές να ενώσουν τη φωνή τους με τους επιχειρηματίες «σε θέματα όπως η μαύρη εργασία, τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, η πολυνομία, η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, το αυξημένο κόστος ενέργειας που γονατίζει όσες παραγωγικές μονάδες έχουν απομείνει, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικότερα και ειλικρινέστερα οι θέσεις εργασίας».
«Η αποκαθήλωση του κατώτερου μισθού πρέπει να σταματήσει» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. «Πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα ταυτότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σϋμβασης» υπογράμμισε ο κ. Κροκίδης, ενώ, ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να συνεργασθούν για να σταματήσει η μαύρη εργασία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Πρέπει άμεσα, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό της χώρας. Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε αυτή τη φορά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ζητήσουμε την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από εμάς, αλλιώς το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου χάνει την αξία του», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, ο κ. Κροκίδης πρότεινε το πάγωμα των οφειλών προς τα ταμεία και την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Σε ό,τι αφορά τις παλαιές οφειλές ζήτησε να καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση με εξαγορά συμψηφισμό ή μείωση της σύνταξης.
Την ανάγκη της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων επεσήμανε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ενώ, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, καταλόγισε στις εργοδοτικές οργανώσεις ότι «ξέροντας ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο και γνωρίζοντας ότι η νομιμότητα έχει καθοριστεί αυστηρά, δεν συζητούν για τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, φέρνοντας εύλογα και νόμιμα επιχειρήματα τα οποία σχετίζονται και με την ίδια την ύπαρξή τους».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρόσθεσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν πως θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με σαφήνεια και να τοποθετηθεί έναντι των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργαζομένων». «Αυτή η κατάσταση όπου οι απαιτήσεις της τρόικας μετατρέπονται διά μίας σε νόμους δεν μπορεί να συνεχιστεί» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.
«Σ' αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ιστορικό καθήκον και ευθύνη να αποδείξουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος» αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης και προσθέτει ότι πρώτος και καθοριστικός σταθμός είναι η υπογραφή και η καθολική εφαρμογή νέας ΕΓΣΣΕ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «με την υπογραφή της μπορούν να ξεπεραστούν οι διατάξεις των μνημονίων και να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος με συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους».
Για «συνεργασία ΣΕΒ και ΓΣΕΕ με στόχο τη διατήρηση των κερδών των μονοπωλίων» έκανε λόγο ο γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρρος, ενώ ζήτησε από τους εργαζόμενους «να μην ανεχθούν αυτήν την κατάσταση και να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν». Στη συνάντηση δεν συμμετείχαν οι παρατάξεις «Αυτόνομη Παρέμβαση» και «Εμείς».
Σε ανακοίνωσή της η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ζητά από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «να αλλάξει ρότα, να εγκαταλείψει τη γραμμή των χαμηλών τόνων και να προκαλέσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να επεξεργασθεί μια συνολική στρατηγική προετοιμασίας και πραγματικής διεκδίκησης της ΕΓΣΣΕ».