Μπαρόζο: Χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου για τα δημοσιονομικά ελλείμματα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χαλαρώσει προσωρινά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα δημοσιονομικά ελλείμματα ώστε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά προγράμματα με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται εν μέσω ενός ευρύτερου διαλόγου σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ, καθώς οι πιο πληγείσες χώρες και αριστερά κόμματα τις επικρίνουν, υποστηρίζοντας ότι καταπνίγουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την ταχύτατα αυξανόμενη ανεργία.
Η Επιτροπή της ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει «προσωρινές αποκλίσεις από την καθορισμένη πορεία για τα διαρθρωτικά ελλείμματα» το 2013 και το 2014 ώστε τα κράτη μέλη να επενδύσουν σε προγράμματα «με αποδεδειγμένη συμβολή στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», είπε ο Μπαρόζο μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι επιπλέον δαπάνες θα πρέπει να κατευθυνθούν σε έργα υποδομής συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, τα οποία να έχουν μια «θετική, άμεση και επαληθεύσιμη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική συμβολή», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Ιταλία, η οποία πίεζε έντονα να υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, χαιρέτισε αμέσως την απόφαση κάνοντας λόγο περί μιας «σημαντικής» νίκης.
«Η ιταλική κυβέρνηση αποδέχεται με μεγάλη ικανοποίηση ένα σημαντικό αποτέλεσμα, ίσως το πιο σημαντικό όλων στις σχέσεις της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε μια ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.
«Αυτό είναι το βραβείο για το στοίχημα που ανέλαβε η κυβέρνηση αυτή εξαρχής για να συμμορφωθεί με τους στόχους όσον αφορά τα δημοσιονομικά» της Ιταλίας, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο Λέτα, ο οποίος αναδείχθηκε πρωθυπουργός επικεφαλής μιας κυβέρνησης συμμαχίας τον Απρίλιο, κατέστησε προτεραιότητές του την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την κάμψη της ανεργίας μετά τις σκληρές πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφάρμοσε ο προκάτοχός του Μάριο Μόντι – ενώ ταυτόχρονα δεσμευόταν να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3%.