NY Times:Το μάθημα ηθικής της ευρω-κρίσης και ο ρόλος Μητσοτάκη
Διαφορετική ηθική Βορρά – Νότου εντοπίζει ο αρθρογράφος των New York Times, Roger Cohen, και την θεωρεί ως τη βασική αιτία της κρίσης του ευρώ.
«Τα οικονομικά στη Γερμανία, όπως σημειώνεται, είναι κλάδος της ηθικής φιλοσοφίας. Η ανάπτυξη είναι η επιβράβευση για την καλή συμπεριφορά. Αυτή η αρετή περιλαμβάνει τη λιτότητα και την αποφυγή των χρεών. Και δεν χρειάζεται να το πει κανείς ότι σύμφωνα με αυτή την άποψη, η προώθηση της ανάπτυξης μέσω της αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι το αποκορύφωμα της ανηθικότητας», εξηγεί ο Cohen, στο δεύτερο κατά σειρά άρθρο του από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
«Τα οικονομικά στην Ελλάδα είναι αρκετά διαφορετικά. Είναι κλάδος της προσωπικής εξυπνάδας. Οι ηθικά φορτισμένες λέξεις από την αγγλοσαξονική φαρέτρα, όπως η «διαφθορά» και η «ευνοιοκρατία» έχουν συνδεθεί με την ελληνική προσέγγιση, αλλά για τους Έλληνες, το να ακολουθούν τους κανόνες είναι μια ένδειξη ηλιθιότητας. Εάν οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, ποιος είναι το νόημα της προσωπικής ακεραιότητας; Είναι καλύτερο, σκέφτονταν οι Έλληνες, να πιστεύουν στο «φακελάκι» και το «ρουσφέτι» από το να συγχέουν την ηθική με την υλική πρόοδο».
Όπως εξηγεί ο Cohen, η Ευρώπη καλείται τώρα να γεφυρώσει αυτό το ηθικό χάσμα. «Οι Έλληνες μπορούν να μάθουν κάτι από τα οικονομικά ως ηθική φιλοσοφία. Οι Γερμανοί μπορούν να μάθουν ότι η λιτότητα ως οικονομικό εργαλείο έχει τα όριά της, και ότι η χρήση ενός δημοσιονομικού ελλείμματος για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δεν είναι αμαρτία. Το ευρώ είναι και ένα μάθημα ηθικής», λέει ο αρθρογράφος.
Ο άνθρωπος που προσπαθεί να γεφυρώσει αυτό το ηθικό χάσμα της Ευρώπης δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν οι New York Times. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες και επώδυνες. Δεν κοιμάμαι πάντα άνετα. Αλλά είναι αναγκαίες», λέει ο υπουργός στην εφημερίδα.
Και εκφράζει την άποψη ότι έχει ισχυρή στήριξη: «Κοιτάξτε, ο ιδιωτικός τομέας επιβαρύνθηκε με 1,3 εκατ. ανέργους από το ξέσπασμα της κρίσης και ο δημόσιος τομέας ουσιαστικά με μηδέν. Επειδή οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ο ιδιωτικός τομέας φορολογήθηκε και τιμωρήθηκε ως εναλλακτική. Υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων», εξηγεί.
«Μπορούμε να έχουμε καλύτερη αξία για τα χρήματά μας και να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Όμως, οι πιστωτές μας πρέπει να καταλάβουν ότι ο βασικός κίνδυνος σήμερα είναι τα τυχόν νέα μέτρα: Η όποια περαιτέρω προσπάθεια φορολόγησης των εισοδημάτων δεν θα περάσει. Η λιτότητα έχει παραπάει. Όταν ο πρωθυπουργός μας συναντήσει τον Barack Obama, ένα από τα βασικά του μηνύματα θα είναι αυτό», προσθέτει.