Reuters: Ο τουρισμός μπορεί να ρίξει την ύφεση κάτω από 4%

Στις αισιόδοξες προβλέψεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ για ύφεση του Β' τριμήνου στο 3,8%, εκτιμήσεις που αναθεωρούν την αρχική της τοποθέτηση για πτώση του ΑΕΠ κατά 4,6%, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις τρέχουσες προβλέψεις τρόικας και κυβέρνησης κάνουν λόγο για ύφεση 4,2% φέτος. Αναφορά κάνει και στην Τράπεζα της Ελλάδος που εκτιμά συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,6%.

"Έχουμε ενδείξεις ότι η ύφεση φέτος μπορεί να είναι κάτω από το 4%" είπε ο αξιωματούχος. Ανάλογη δήλωση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει νούμερα, είχε κάνει το Σάββατο και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο δημοσίευμα επισημαίνονται και οι διαμαρτυρίες συνδικάτων.

"Oι νέες προβλέψεις δεν κάμπτουν, ωστόσο, την απόφαση των συνδικάτων να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, μεταθέσεις και απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης ανακοίνωσαν κυλιόμενες πενθήμερες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου για να αποτρέψουν το σχέδιο της κινητικότητας, στο οποίο προβλέπεται να μπουν 25.000 εργαζόμενοι έως το τέλος του έτους" τονίζει και συνεχίζει:

"Κάποιοι από αυτούς θα απολυθούν, συμβάλλοντας στον έτερο στόχο του μνημονίου να αποχωρήσουν συνολικά 15.000 άτομα από το δημόσιο έως το τέλος του 2014. Η αποχώρησή τους θα επιτρέψει την πρόσληψη ισάριθμων, νέων δημοσίων υπαλλήλων με το σκεπτικό ότι θα είναι αξιότεροι και αποτελεσματικότεροι από τους αποχωρήσαντες"