Βάιντμαν: Δεν βλέπει ανάγκη ύπαρξης νέων μακροπρόθεσμων δανείων
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες και ότι δεν θα τα δώσει απλώς επειδή ανέβηκαν τα εμπορικά επιτόκια.
Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν θεωρείται ένας από τους πιο σκληρούς "ιέρακες" του 23μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Τα επιτόκια των χορηγήσεων των εμπορικών τραπεζών αυξήθηκαν το καλοκαίρι λόγω των προσδοκιών ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, θα άρχιζε σταδιακά να μειώνει τον όγκο του πακέτου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, και η ΕΚΤ τα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, ανησυχώντας για τον κίνδυνο η παρατεταμένη άνοδός τους να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.
Η αύξησή τους δεν συνεχίστηκε αφού η Fed καθυστέρησε την μείωση των αγορών ομολόγων στις οποίες προβαίνει, αλλά η πρόωρη εξόφληση δύο μακροχρόνιων δανείων αναχρηματοδότησης (LTROs) που είχε δώσει η ΕΚΤ στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012 αποστραγγίζει την "πρόσθετη ρευστότητα" από το σύστημα και οδηγεί στην άνοδο των επιτοκίων.
"Δεν μπορεί να αναμένει κανείς ότι θα υπάρξει αυτόματη προσαρμογή της νομισματικής επιλογής σε κάθε αλλαγή των επιτοκίων", επισήμανε ο Βάιντμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και δημοσιεύτηκε σήμερα. "Δεν υφίσταται τέτοιος αυτοματισμός".
Τα LTROs είναι μόνο ένα από τα πολλά διαθέσιμα εργαλεία", πρόσθεσε. "Το ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε αν είναι απαραίτητο θα πρέπει να το συζητήσουμε, όταν υπάρξει ανάγκη. Προς το παρόν όμως δεν βλέπω την ανάγκη. Είμαστε πάντα έτοιμοι να αναλάβουμε δράση εάν χρειαστεί".
Η ΕΚΤ είχε διαθέσει φθηνή ρευστότητα ύψους που υπερβαίνει το 1 τρισεκ. ευρώ από το 2011.
Εξάλλου ο Βάιντμαν επισήμανε ότι ο επικείμενος έλεγχος "ποιότητας" των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και οι συνακόλουθοι έλεγχοι αντοχής ενδέχεται να αποκαλύψουν ότι χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου σε ορισμένες τράπεζες. Η αναγκαιότητα αναχρηματοδότησης πιθανόν θα "ανακύψει και σε γερμανικές τράπεζες".
Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη ο 45χρονος επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ είπε ότι "η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Μας περιμένει ένα μεγάλο μέρος της". Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος σε πολλές χώρες παραμένει πολύ ψηλό και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να βελτιωθεί, επέμεινε ο Βάιντμαν.
"Υπάρχει ανάγκη να αναληφθεί δράση όχι μόνο στις χώρες σε πρόγραμμα (δανεισμού) αλλά και σε μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις", είπε. Αλλά και η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει τις αλλαγές και τις προκλήσεις τις οποίες της θέτουν η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές μεταβολές και το κρατικό χρέος.
Ακόμα, ο Βάιντμαν εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι πολιτικοί στις ΗΠΑ θα συμφωνήσουν τελικά σε μια λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας που έχουν οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας τμημάτων του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού και απειλούν να οδηγήσουν την Ουάσινγκτον να κηρύξει αθέτηση πληρωμών.