Πορτογαλία: Μια στις επτά θέσεις εργασίας χάθηκε από το 2008
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, στην Πορτογαλία έχει χαθεί μία θέση εργασίας στις επτά, τα δύο τρίτα εξ αυτών την περίοδο αφότου τέθηκε σε ισχύ το Μνημόνιο, το Μάιο του 2011, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).
«Η αγορά εργασίας δεν γνώρισε καμιά βελτίωση μετά την έναρξη» του πακέτου στήριξης, ύψους 78 δισ. ευρώ, ανέφερε η ΔΟΕ, παρουσιάζοντας σχετική έκθεσή της στη Λισαβόνα.
«Στην πραγματικότητα η αύξηση της ανεργίας εντάθηκε τα δύο τελευταία χρόνια», και «ορισμένες ενδείξεις επιβράδυνσης δεν εμφανίστηκαν παρά μόλις τελευταία».
Το ποσοστό της ανεργίας στην Πορτογαλία υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο, φθάνοντας στο 16,4% έναντι 17,7% τους πρώτους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς. Η μείωση αυτή του επιπέδου της ανεργίας παραμένει ωστόσο εύθραυστη και η κυβέρνηση προβλέπει νέα άνοδο του ποσοστού στο 17,7%, το 2014.
Σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων και προώθησης μεταρρυθμίσεων σε τρία χρόνια. Οι καταργήσεις θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες αποφασίστηκαν στο πλαίσιο αυτό, «είχαν άμεση επίπτωση στην ανεργία», υπενθυμίζει η ΔΟΕ.
«Οι περικοπές στους μισθούς και στα κοινωνικά προγράμματα, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των φόρων, μείωσε τα εισοδήματα των οικογενειών και την κατανάλωση», σχολίασε ο Ρέιμοντ Τόρες, διευθυντής του τμήματος έρευνας της ΔΟΕ, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Εξάλλου «οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις πασχίζουν να βρουν χρηματοδοτήσεις», αντιμέτωπες με το γεγονός ότι οι τράπεζες διστάζουν να τους χορηγήσουν πιστώσεις και επομένως αυτές «χάνουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», συνέχισε ο ίδιος.
Κατά συνέπεια, πολυάριθμοι Πορτογάλοι, «περιλαμβανομένων εκείνων των νέων οι οποίοι είναι οι πιο ταλαντούχοι και έχουν τα περισσότερα προσόντα, έχουν αποφασίσει να μεταναστεύσουν. Στην πραγματικότητα σχεδόν το 20% των πολιτών είναι έτοιμοι να εκπατριστούν μόνιμα, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν».