Handelsblatt: «Ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας το κλίμα των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές χαρακτηρίζεται από δυσπιστία και αυξανόμενη απογοήτευση
«Η Καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να αναμιχθεί στην διένεξη που υπάρχει στο πλαίσιο του εν εξελίξει ελέγχου για τους μεταρρυθμιστικούς όρους», επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Der Handelsblatt", ενόψει της αυριανής συνάντησής της κυρία Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κάνει λόγο για «διαμάχη της Ελλάδας με την τρόικα», η οποία «σκιάζει την επίσκεψη στην Μέρκελ».
«Για την περίπτωση που εγείρονται λανθασμένες προσδοκίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται για μία συνάντηση διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας ότι για την εξέταση του προγράμματος αρμόδια είναι η τρόικα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την μαρτυρία προσώπου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά και ο οποίος περιγράφει τις συνομιλίες ως «ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλίμα των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές χαρακτηρίζεται από δυσπιστία και αυξανόμενη απογοήτευση.
«Ενώ η τρόικα διαμαρτύρεται για τη μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων, όπως η περικοπή θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν μείνει πίσω, στους διαπραγματευτικούς κύκλους της ελληνικής πλευράς λέγεται ότι η τρόικα προβάλλει διαρκώς νέες απαιτήσεις», τονίζεται και γίνεται λόγος για «παζάρι» γύρω από το χρηματοδοτικό κενό του 2014 και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καλυφθεί.
Άλλη αιτία τριβής, επισημαίνεται, είναι «η απαίτηση της τρόικας για άρση της από το 2008 αναστολής των πλειστηριασμών των κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους».
Αν αυτό συμβεί, τονίζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, θα μπορούσαν 110.000 οικογένειες να χάσουν την κατοικία τους, αναφέρει το δημοσίευμα. «Εάν η Τρόικα μας αναγκάσει γι' αυτό, θα γίνει επανάσταση στην Ελλάδα», δηλώνει συνεργάτης του κυβερνητικού επιτελείου στην εφημερίδα.
Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ακόμη ότι «από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα μπορούσε να εξαρτάται το μέλλον της σχηματισθείσας τον Ιούνιο δικομματικής κυβέρνησης» και υπογραμμίζουν ότι αυτή είναι η προειδοποίηση την οποία ο κ. Σαμαράς θα μεταφέρει αύριο στην Καγκελάριο.
«Το όριο ανοχής των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, ενόψει ενός ποσοστού ανεργίας στο ύψος περίπου του 28% και της από το 2010 κατά μέσο όρο μείωσης του πραγματικού εισοδήματος κατά ένα τρίτο, περαιτέρω περικοπές δεν είναι πολιτικά εφαρμόσιμες», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πολλά να περιμένει από την συνάντηση του με την γερμανίδα Καγκελάριο.
«Η απάντηση της Μέρκελ είναι προβλέψιμη: θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και μετά θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Αθήνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις», συνεχίζει το άρθρο και αναφέρεται στο γεγονός ότι «ήδη στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου η κυρία Μέρκελ είχε θέσει γρήγορα τέρμα σε μία συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, παραπέμποντάς τον στην τρόικα.
«Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη Σαμαρά», σημειώνεται.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός από τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες με την τρόικα» και αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση «συνεχίζει να αποδίδει το φταίξιμο στην κυβέρνηση της Αθήνας και όχι στους ελεγκτές».
Διαβάστε επίσης:
Ζάιμπερτ: Η αξιοπιστία της Ελλάδας θα απαντηθεί με αξιοπιστία
Δεν αφήνει προσδοκίες η Καγκελαρία
Όλι Ρεν: Δεν διαπιστώνεται ακόμη πλήρης συμφωνία
Τρόικα: Yπάρχει πρόοδος αλλά και ανοιχτά ζητήματα