ΘΑΥΜΑ: «Περίσσεψαν» 5,7 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους

Μήνυμα στην τρόικα και στις αγορές, επιχειρεί να στείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα ξεπέρασε -ήδη από τον Οκτώβριο- τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 344 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εγγράψει για ολόκληρο το 2013 στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού πριν δύο μήνες.

ΘΑΥΜΑ: «Περίσσεψαν» 5,7 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους
1'

Τους στόχους της κυβέρνησης που αμφισβητούσαν ανοικτά οι ελεγκτές, έρχονται να ανατρέψουν τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών που πλέον «κοιτά στα μάτια» και τον στόχο για πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ που προβλέπει το τελικό σχέδιο που ψηφίζεται το Σάββατο στη Βουλή.

Με βάση στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών:

- Από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013, χωρίς το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπροθέσμων Υποχρεώσεων του Δημοσίου, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2012.

- Σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες υπολογισμού της Eurostat που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις συσσωρευμένες εκκρεμείς υποχρεώσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

- Με βάση το Μνημόνιο και τους όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής που ισχύουν για τη χώρα μας, όπου δεν υπολογίζονται και αφαιρούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ύψους 2,18 δισ. ευρώ, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή «παρέχει ικανοποιητικές ποσοτικές ενδείξεις για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο τέλος του έτους».

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή